Следвайте ни

Решено: Без 20-етажни сгради на мястото на Тексим в Пловдив

viber icon

Общинските съветници коригираха предишното си решение за ПУП на многофункционална зона „Изток“, като намалиха коефициента на интензивност (кинт) от 4 на 3. Това означава, че се допуска застрояване до 50% от площта, а не до 70%, както беше решено на предишната сесия.

Според новото решение височината на сградите ще бъде висока до 35 метра вместо 50 метра. Предложението дойде от Евелин Парасков, председател на групата на  Съюз за Пловдив, и бе подкрепено от 43 съветници, само 4 се въздържаха. 

Теренът, за който бяха направени корекциите, е заключен между Цариградско шосе, бул. „Шести септември“ и ул. „Правда“. Това е бившият терен на завода на "Кока-Кола" или „Тексим“. Дебатите продължиха близо 2 часа, с 15-минутна почивка, дадена за размисъл. Категорично в опозиция на високото застрояване до кинт 4 бяха съветниците от Съюз за Пловдив, Демократична България и БСП. 

Евелин Парасков напомни, че ОУП предвижда застрояване максимум до 3 кинта в смесените зони, а Добромира Костова от ДБ категорично се обяви срещу прегласуване на предишното решение, като подчерта, че градът се презастроява и общината трябва да намери баланс между инвестиционния и обществения интерес. Главният архитект Димитър Ахрянов и зам.-кметът арх. Невена Балчева обясниха, че изменението на ПУП беше започнало още през 2019 г. в миналия мандат и няма как да отменят заповедта на тогавашния кмет Иван Тотев. При приемането на ОУП през 2007 г. не са утвърдени устройствените правила за смесените зони, затова през последните 12 години в Пловдив се наблюдава интензивно застрояване, каза арх. Ахрянов. Новият ЕСУТ е взел решение подобни зони от смесен характер да имат коефициент 2,5. 

Повечето от вас са прави, съгласи се кметът Здравко Димитров. Не вярвам да има някой, които иска презастрояване в Пловдив, както и да диша мръсен въздух, но трябва да спазваме върховенството на закона, подчерта градоначалникът. А на репликата на един от съветниците, че се крие зад гърба на арх. Балчева отговори: „прекалено съм голям, за да се крия зад някой. Вратата ми е отворена и може да идвате по всяко време“. 

Юристът Георги Колев от ЗС „Александър Стамболийски“ сложи край на разискванията като призова колегите си да приемат корекцията за намаляване на застрояването, поискано и от областния управител Дани Каназирева. „От буфер не трябва да се превръщаме в спирачки за инвеститори. Източната индустриална зона изчезва, запусната е“, напомни той. 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Ха!

Ха!

16.02.2021 | 16:35

Сега Балчева и Ахрянов да не връщат едни суми? Или ще компенсират с друга схема?

Отговори
2 2
бай Ставри

бай Ставри

16.02.2021 | 12:55

Ангелечо, Ангелчо, не плащаш на когото трябва, моето момче.

Отговори
7 3
Нали

Нали

16.02.2021 | 12:48

Димек циркът беше заради генерал Гном! Много добре са знели какво ще бъде решението, но що да не си направят едно активно мероприятие с един протестиращ и кордон полицаи!

Отговори
7 7
Майна

Майна

16.02.2021 | 12:46

Искам да питам един Т-Ъ-П въпрос , може ли ? Някой може ли да ме светне понеже аз явно нямам понятие как височината НА една сграда а ме нейната основа влияе на по големите CO2 емисии и замърсяване ? Също така и каква е ОГРОМНАТА разлика да не е 50 м а да е 35 м? Разлика 15 м - 5 етажа . При правилно инвестиране е технически данни параметри и COP / SCOP и всички инвестиции относно на падивниста на сградата каква точно е разликата във това дали ще бъде д ( етажа по висока / ниска ? Питам също така ако може да ми се обясни за какво точно протестират тези хора пред общината ? За самия строеж ( ба който вече е излят бетон/асфалт на цялата плаца ) и реално няма почва зеленина или за височината на сградата която така или иначе няма да прави нито сянка на някой поради терена НС който ще бъде позиционирана в локация На микро икономическа зона със предприятия и учреждения без жилищен фонд в близост от 500 метра ? Отделно самия Пловдив си има ПУП съобразен със земетръсната зона в която попадаме както и с облика и урбанизациятз на града - така или иначе тук високи сгради няма как да се строят ! Имам още десет въпроса ама тези стигат за сега

Отговори
10 10
Нали

Нали

16.02.2021 | 12:50

За пари майна, за пари!

Отговори
9 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?