Следвайте ни

Решението за коритото на р. Марица е "двоен трапец", обясни хидроинженер

viber icon

До средата на миналия век няма никаква човешка намеса в реката, твърди хидроинженерът с дългогодишен опит във "Водпроект" - филиал Пловдив​, Желю Желев. Тогава обаче управляващите града постепенно стигат до извода, че корекцията на коритото не може повече да се отлага.  С тежката задача за изготвяне на проекта се заемат трима инженери, които взимат своето решение на основа на световния опит. Какво е то?

Най-удачното решение е т.нар. „двоен трапец“.

Река Марица има една особеност - тя протича през равнинна територия с континентален климат. Този климат се характеризира с изключителна неравномерност на падащите валежи от дъжд и сняг както през годината, така и в многогодишен разрез. Естествено, речният отток следва същата неравномерност. Неравномерността се изразява с отношението на високите води към ниските ​- за р. Марица това отношение е над 60. На второ място дъното на реката се формира върху алувиални наноси и при високи води по дъното има поток от наноси. Бреговете са от слаби почви, които реката лесно руши. При тези условия световният опит е показал, че най-удачното решение е така нареченият „​двоен трапец“. Какво представлява той? Коритото на реката се оформя като два трапеца, поставени един върху друг. Горен ​- широк и дълбок, и долен - по-плитък и по-тесен. Общата площ на двата трапеца трябва да позволява безопасното преминаване на високи води с повторяемост, определена със закон. За градовете тази повт​оряемост е 100 години, извън тях ​- 20 години. Какво значи това? В първия случай градът трябва да бъде защитен от високи води, чи​ято вероятност е да се появят един път на 100 години. Извън града - един път на 20 години. „Преливниците на големите язовири

се оразмеряват за 1000-годишна вълна.

Като говорим за един път на 100 години, това не значи, че ще се случи на стотната година от периода, който разглеждаме. Това може да стане още първата година или пък да дойдат води с повторяемост 200 и повече години и катастрофата е неизбежна. Това е положението. Няма сто процента сигурност, обясни Желев.  

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Гражданин

Гражданин

27.10.2020 | 14:17

А къде е позволено отнемане на енертни материали от коритото на реката преди и след градската част???? Уважаеми журналисти,моля спрете с платените мнения и публикации!По този начин ставате съучастници в престъпление и не спомагате за свободата на словото, точно обратното!!!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?