2374
Следвайте ни

Общинският съвет в Пловдив решава за Фонтана с ябълката

viber icon

Общинският съвет в Пловдив трябва да реши казуса с поставянето на Фонтана с ябълката на Джумая джамия. Съветници от различни политически групи внасят предложение пред старейшините на града. Сред тях са Ангел Иванов, Йордан Василев, Добромира Тошева, Николай Радев и Тодор Стоилов от БСП, Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив" и Румяна Толова, Николай Бухалов и Константин Георгиев от „Кауза Пловдив“. Припомняме, че идеята е на скулптора Цвятко Сиромашки и агробизнесмена Красимир Кумчев.

Те предлагат скулптурна композиция - фонтан, символ на плодородието, да облагороди малката терасовидна уличка „Константин Иречек“, където и сега се събират много млади хора.

Идеята събра много привърженици в социалните мрежи. „Добро решение за мястото! Но ако и вечер сложите осветление във водата, което се сменя, ще се получи и дълбочина във пластовете вода, които слизат! Друго предложение от мен е да се сменя скоростта на водата на даден етап! Идеята ви иначе е много добра!“, така подкрепя каузата пловдивски дизайнер.

В защита на идеята вече са събрани подписите на над 150 пловдивски общественици и творци. „Смятам, че това решение на Общинския съвет ще бъде едно от малкото, което ще бъде взето с пълно болшинство. Защото в проекта ни е заложена една велика идея. Това е отговорът на въпроса коя е първопричината Пловдив да бъде най-старият жив град на Европа. Историята дава ясен отговор - плодородието на Тракийското поле и живителните води на река Марица. "Фонтанът с ябълката" е проект, в който няма политика, няма религии, няма спорни исторически личности. Няма и пари. Скулптурната пластика е създадена с възрожденски плам от големия български творец акад. Цвятко Сиромашки“, коментира един от инициаторите на проекта агроекспертът Красимир Кумчев.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Атанас

Атанас

14.10.2021 | 13:46

Най-после да направят нещо смислено на това свърталище на наркомани.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?