4020

Ренета Плевнелиева, кмет на Първенец: Хората искат да стигат навреме на работа, а не да напускат

"Проблемът с транспорта до Първенец е сериозен. Хората в селото не се интересуват кой вариант за превозването им ще бъде избран, а да стигат навреме до работните си места, тъй като много от тях бяха принудени да напуснат работа заради нередовен транспорт", коментира пред "Марица" кметицата на Първенец Ренета Плевнелиева. Тя е още по-притеснена, след като в разговор по телефона с управителя на "Хеброс бус" Веселин Дошков по повод липсващи курсове, той <210> споделил, че договорът му изтича в средата на декември и той самият възнамерява да не подписва нов.

"Тогава съвсем ще останем без транспорт", обяснява Плевнелиева. Според нея и колежката от Марково Десислава Терзиева вариантът кметовете на малките населени места да наемат автобуси им се струва невъзможна в момента. 

"Ние няма как да провеждаме обществена поръчка, не разполагаме и със свои бюджети. В кметствата в момента имаме по един специалист ГРАО и административно обслужване. За една метла, пишем до Общината", коментира Плевнелиева. Тя обясни, че на срещи в Община Пловдив е била обмисляна дори идеята Община "Родопи" да наема малки превозни средства, нещо като маршрутки, които да поемат пътниците от последната спирка на градския транспорт - в Коматево, и ги закарат до съответното село, като по този начин се процедира и при обратните курсове.

"Друг вариант бе градският рейс по линия 20 например да ходи до селата, но на срещата стана ясно, че самите автобуси са пригодени за градска среда и не можели да пътуват до Храбрино", припомни Плевнелиева.

Според кметицата на Марково Десислава Терзиева всичко е въпрос на стиковка и строг контрол. "Проблемът с транспорта до съседните на Пловдив села е много сериозен и е крайно време при наличието на толкова зам.-кметове и експерти в общините по транспорта те да седнат и решат този проблем", смята Терзиева. И допълва, че довеждането на градския транспорт до селата ще е в полза и за община "Родопи", и за община Пловдив. Ако има удобен такъв, хората от малките населени места  няма да пътуват с коли до града и няма да натоварват трафика на Пловдив, нито пък ще предпочетат колата пред автобуса, при положение че Пловдив има проблем и с паркирането, смята кметицата на Марково.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 5 оценки
3/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Бисер Манолов

Бисер Манолов

30.11.2023 | 16:55

Хаха, представям си кметицата на Маркова да пътува с рейса, защото няма къде да паркира белия джип пред община Родопи в центъра на Пловдив. Като даваш съвети, дали би ги спазвала госпожата Деси???

Отговори
2 0
селски тарикат

селски тарикат

30.11.2023 | 16:14

Кметът на Родопи да си организира транспорта а не само да говори и снима!

Отговори
4 0
селския кмет

селския кмет

30.11.2023 | 16:52

Или като е толкова велик КМЕТ на годината да осигури работа на селяните в селата, а не да работят в гадния Пловдив, да учат в гадния Пловдив, да ходят на кино в гадния Пловдив. Да си стоят по селата и няма да имат проблеми с пътуването . Нали са най най община, да си стоят там!!!!

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?