Следвайте ни

Ремонтираме площад "Централен" с парите за "Пловдив 2019"

Общината провали всички обекти, които можеха да се ремонтират с държавните средства, за да посрещат гости за ЕСК

viber icon

Ремонтът на пл. „Централен” и на подлеза на ул. „Гладстон”, както и строителство на зоологическата градина се извършват със средствата, дадени на Община Пловдив от републиканския бюджет. Строително-монтажните работи на площада и подлеза струват близо 18 млн. лева с ДДС, след като с решение на Общинския съвет първоначалната им стойност от 12 млн. лева беше завишена с 5,6 милиона заради гранитни плочки, с които ще се покрие част от площада.

За площада ще бъде изразходвана почти цялата целева субсидия в размер на 20 млн. лева, определена с постановление на Министерския съвет за инфраструктурни проекти, свързани с подготовката на Европейска столица на културата. Първият транш  от държавната субсидия е предоставен още през 2015 г. за зоопарка. Това са 4 млн. лева. Парите са похарчени, но зоопарк и до днес няма.

Оказа се, че Община Пловдив не е в състояние да инвестира своевременно и целесъобразно публичните средства, въпреки че те са  поднесени на тепсия.  

Държавните пари бяха разпределени за конкретни обекти - пл. „Централен”, художествените галерии на ул. „Гладстон” и в Детмаг „Снежанка”, кино „Космос”, Тютюнев град. Убедихме се, че нито един от проектите не беше изпълнен до откриването на Европейска столица на културата. В годината, когато трябва да посрещаме туристи, центърът на Пловдив представлява строителна площадка с рев на багери, облаци прах и натиск върху строителите да работят на педал дори при минусови температури.

При този очевиден провал кметът Иван Тотев трудно би могъл да убеди Бойко Борисов за ново държавно финансиране в друг общински обект, колкото и Пловдив да е в сърцето на премиера.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?