Следвайте ни

Рекорд! Студент по медицина извади 20-килограмов шаран от Марица СНИМКИ, ВИДЕО

Николай Колев  се снимал  с  гигантския красавец за спомен и го пуснал  на воля

viber icon

Гигантски шаран с тегло над 20 килограма извади от Марица онзи ден със спининг на воблер  24-годишният студент по медицина Николай Колев. До този момент най-големият  рекорд за едър шаран, уловен в  реката,  е бил 17,5 кг, сочат хрониките на рибарите в интернет. 

Младежът, който завършва  Медицинския университет в Пловдив,е измерил красавеца с ролетка, снимал го е за спомен и  веднага го пуснал  пак  във водата. Шаранът е дълъг 78 см., а обиколката на корема  му е 72 см.  Рекордният улов е документиран със снимки и видео, изпратени от Николай и баща му Стоян до „Марица“. 

„Моля ви, пазете и пускайте рибите, за да има какво да ловим утре“ – с тези думи Николай се обърна във фейсбук към колегите си – въдичари.  Разказва, че когато хване риба, независимо от теглото й, хвърля  я отново  във водата, както гледаме по тв каналите за това хоби.  

„ С баща ми бяхме тръгнали да търсим  щука , защото тя и расперът са разрешени  за улов на  Марица. Изредих различни примамки, но без резултат. Вече бяхме решили да си тръгваме, но за последно  хвърлих  още веднъж.  Последва удар и в първия момент помислих, че на воблера от  4 см. се е закачил сом.  А като видях златистия гръб на този красавец, разбрах, че е шаран“, описва   слуката Николай Колев.  

Битката с  рибата продължила  10 – 15  минути.   Двамата мъже много трудно са извадили шарана   с помощта на кеп.  „Никога не съм виждал на живо толкова голям шаран.  Като се показа от водата, първо  помислихме, че е шест – седем килограма, а като го  извадихме на брега, пролича, че е огромен“, разказва  Николай. 

Китайското кантарче, което си носят с тях, не могло да хване теглото. Стрелката е превъртяла мигновено  от максималните осем килограма.  Като измерили с ролетка надлъж и нашир  гиганта, мерките са показали рекордни -  78 на 72 сантиметра. 

„Шаран с такива размери отговаря на тегло между 18 и 28 кг., а този беше женски, с издут корем и имаше  поне 3 – 4 кг. хайвер.  И през ум не ни мина  да го убиваме, за да измерим точното тегло вкъщи, но със сигурност беше над 20 килограма“, разсъждава  студентът.  

Николай Колев държи да напомни за негласните правила при  добрите рибари – такива големи риби  се пускат обратно във водата, за да може да се множат. „Освен това уловът на шаран е забранен, а баща ми ме е научил от малък да не нарушавам  законите и да пазя природата“, подчертава младият въдичар.  Допълва, че рибата неслучайно се е закачила на пръчката,  а се хванала  в областта на главата, значи проявява интерес към примамката – воблер /изкуствени рибки/. 

С риболов се е „зарибил“ още  като малък  благодарение на баща си, който също е страстен въдичар.   Обикаля реки и язовири, откакто на 4 – 5 –годишна възраст започнал да държи пръчката.  И досега винаги, когато има свободно време, стяга такъмите и отива на Батак, Кричим, Въча  или най-често по Марица, тъй като живее в Пловдив и е на десет минути път от реката.   Обича да прекарва ваканции през лятото  на къмпинг край  язовир обикновено  със семейството. Вади  шаран, каракуда, щука,  пастърва, но за вкъщи  риба не взима – пуска я обратно. А и не я яде.

„Риболовът е релакс и за мен е начин да се разсея.  Когато съм с въдица на брега, спирам да мисля за всичко останало. Разтоварвам се, както и мнозина други, за които риболовът е едно чудесно хоби“, казва Николай Колев.

„Добре е, че  извънредното положение е отменено и че парковете, градините и  водоемите  са разрешени за посещение,  защото всеки има нужда от чист въздух“, твърди Николай Колев. Студентът  по медицина в шести курс  прави планове да стане  анестезиолог и реаниматор, тъй като са му останали само държавните  изпити. Убеден е, че водата зарежда хората с енергия и е от голяма полза както за здравето, така и за положителните емоции, и че трябва   да сме по-често сред природата. 

Язовирите трябва да бъдат зарибявани повече, контролът за спазването  на правилата да се засили, а санкциите срещу браконерите да се прилагат с цялата строгост. Това е мнението на Николай Колев, който счита, че  цената от риболовния билет от 25 лева  може да се увеличи до 50 или дори до 100 лева годишно, но срещу това да се вземат сериозни мерки за  поддръжката на водоемите.  Сега най-големите грижи  за зарибяване полагат няколко сдружения с нестопанска цел и доброволци.  Те  вършат повече работа, отколкото държавните структури, казва  рибарят. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Шаро

16.05.2020 | 11:18

Хвла на студента и авторката.

Отговори
1 1

Шаро

16.05.2020 | 11:18

Хвала на рибаря и авторката.

Отговори
2 1

Евача

16.05.2020 | 08:50

Защо завиждате бе ебалнициии, майката !

Отговори
4 3

Нищо не е

15.05.2020 | 22:54

ТЕ с измислен вирус хванаха 7 000 000 шарана, а ти с един ни залисваш.

Отговори
7 3

Баш Рибар

15.05.2020 | 22:36

Да си кажа и аз моето скормно мнение - първо това на снимките ли е младежа ? Че той изглежда над 40-годишен (извинявам се ако не е така). Второ - ако е този шарана от снимките , то според мен не е повече от 15 кг. И трето - пак според мен рибата е изтърмъчена - вижда се , че е закачен за главата , а не за устата . Хайде Наслука от мен и да се пазите !

Отговори
7 5

Баш рибарчето

15.05.2020 | 23:09

Само да вметна, по всички правила на спортния риболов, риби закачени в областта на главата се броят за уловени по регламентиран метод.

Отговори
4 2

Ivaka s kalpaka

15.05.2020 | 21:00

Евала мъжки, удри, удри, следващия път Годзила Let's go!!!

Отговори
6 1

Пловдивчанин

15.05.2020 | 21:00

Браво, адаш!!! То лудите сме на изчезване, ма се радвам, че има и други дет мислят йаъо мен!!! Ура! Бъди здрав!!!

Отговори
9 0

Рибаря

15.05.2020 | 20:54

ЕВАЛА, ЖИВИ И ЗДРАВИ

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?