46

Рекорд: Концесионер ще обслужва пловдивски болници почти половин век

Близо половин век ще преработва болнични и медицински отпадъци в Пловдив и областта фирма, която спечели концесия.  Както „Марица“ писа, градската управа има намерение да намери концесионер за  Инсинератора – предприятие за събиране и изгаряне на болнични отпадъци.

Рекорден срок е определен, за да може концесионерът да оправдае инвестицията.

Обектът, който се намира в Южната индустриална зона  в района на Кукленско шосе, е включен в Плана за действие на общинските концесии на община Пловдив за 2022 г.  Процедурата по концесионирането ще бъде открита, след като на сесията в четвъртък местният парламент гласува проекта, предложен от  кмета Здравко Димитров.

Инсталацията започна да се строи преди повече от три петилетки по споразумение с Швейцария и с цел опазване на околната среда. Над 15 млн. лева са инвестирани в базата, но и до днес предприятието не е работило нито един ден, защото не е довършено.През годините на престой се оказа, че в сградата вече трябва да се прави ремонт, преди да е пусната в експлоатация.

Администрацията възнамерява  концесионният срок да бъде максимален – 35 години с възможност за удължаване с още 11,7 години. Така общият срок на ползване на общинския имот с площ 7107 кв. метра заедно с построените сгради става почти половин век.

От концесионера се изисква да довърши инсталацията и да я въведе в експлоатация, след което ще прибира приходите от отпадъците и ще плащат годишни концесионни вноски в общинския бюджет. Вноските и  размерът на задължителната инвестиция  ще се определят с финансово – икономически анализ.  Според Закона за концесиите Планът, в който включен Инсинераторът, ще бъде публикуван в Националния концесионен регистър. .

Ако Общинският съвет одобри концесионният план, община Пловдив ще възложи изготвяне на финансово – икономически анализ

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?