44

Регистрираха първа листа за изборите в Пловдив, работят и на Великден

Районната избирателна комисия /РИК/ в Пловдив ще работи на всички обороти и през празничните дни, защото срокът за регистрацията на кандидат – депутатските листи за 50-то Народно събрание изтича на 7-ми май. 

„Дежурни екипи ще има и на Великден, и на Георгьовден. Очакваме в понеделник и вторник да дойдат повече партии и коалиции, за да не оставят регистрацията за последен ден”, обясни за „Марица” председателят на 16-та РИК Калоян Сухоруков.

Документите се приемат от 9 до 17 часа в сградата на ул. „Авкс. Велешки”, където е настанена пловдивската РИК. Комисията има задължение да ги прегледа, за да няма пропуски, след което да вземе решение за регистрация. „Имаме всичко необходимо, в 17-членния състав на РИК са включени опитни колеги, с повечето от тях сме работили на изборите и само трима са нови, но също притежават необходимата компетентност”, коментира Сухоруков.

Първата кандидат – депутатска листа вече е регистрирана и тя е на „Възраждане”. И този път я води депутатът Ангел Георгиев, следван от Емил Янков. В битката за 50-то НС се впускат и общинските съветници от същата партия в Пловдив  Иван Пенков, който е на трето място, след него Елена Грозданова, Господин Апостолов и Симеон Петров.

За участие на изборите ЦИК допусна 34 партии и коалиции. За парламентарния вот кандидатите се утвърждават от РИК, за Европарламента – в ЦИК.

И този път в Пловдив са сформирани 459 секционни комисии /СИК/ , всяка по 7 – 9 членове. в зависимост от броя на избирателите в района. Квотите ще се определят днес на срещата в Общината с парламентарно представените партии. Допълнително ще бъдат разкрити секции в болнични и социални заведения, в следствения арест и в затвора, ако броят на желаещите с право на глас достига най-малко 10.

Армия от над 4000 души ще провежда изборите под тепетата. В сравнение с предишния парламентарен вот възнагражденията са по-високи, защото е 2 в 1.Редови членове в СИК ще взимат 234 лева, секретар и зам.-председател - 255 лева, председател  -275 лева. На "тричленките", които , които започват да работят ден преди вота, за да получат изборните книжа от районните кметства и да ги подредят в секциите, се плащат по 15 лева допълнително. А на тези, които поемат грижата през нощта да предадат бюлетините и протоколите в РИК ще се дават още 25 лева.

Оцени новината

Оцени новината
1.5/5 от 2 оценки
1.5/5 от 2 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?