49

РДНСК: Всички дефекти и нередности по строителството на Колежа се отстраняват

След изразени съмнения от привърженици на "Ботев" за качеството на строителството на стадион "Христо Ботев", липсата на реален контрол и публикувани снимки с различни дефекти редакцията на "Марица" потърси коментар от РДНСК. Ето отговора на дирекцията без редакторска намеса:  

"Във връзка с Вашето запитване, Ви уведомявам, че за строежа „Стадион „Христо Ботев“ е съставен Протокол образец 2 за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво на 18.06.2013 г. Поради смяна на строителя и лицето, упражняващо строителен надзор на строежа, строителството е спряно с Акт обр.10/06.03.2020 г. Към момента на спиране изпълнението на СМР са били изпълнени в груб вид сектори „В“ и „Б“, като Акт обр. 14 е подписан единствено за сектор „В“. Изпълнени частично в груб вид са били сектори „А“ и „Г“. Поради това, че смененият строителен надзор не е предоставил на възложителя съставените актове и протоколи по време на строителството, въз основа на сключен договор, правоспособни лица от УАСГ са извършили експертиза на стоманобетоновата конструкция през месец януари 2021 г.

Понастоящем консултантската дейност се извършва по Договор № 20ДГ - 934/16.12.2020 г., сключен между Възложителя и “КОНТРОЛ-ИНВЕСТ-СТРОЙНОРМ” ДЗЗД за осъществяване на строителен надзор във връзка с изпълнението на строително-монтажните работи на стадион „Христо Ботев“ в гр. Пловдив. Всички видове СМР до момента се изпълняват в съответствие с одобрените от Община Пловдив работни проекти. В процеса на строителството от страна на фирма ДЗЗД „Контрол-Инвест-Стройнорм“ и авторския надзор по част Конструктивна, са констатирани пропуски в изпълнението на СМР, изразяващи се в недостатъчно покритие на армировката, деструктуриран бетон, поддал кофраж и др. На строителя е представена от проектанта технология за възстановяване на компрометираните участъци и елементи. Възстановяването се извършва съгласно описана в Заповедната книга Заповед №70 от 03.02.2022 г. на проектанта по част Конструктивна, като местата са маркирани и се следи за правилното им възстановяване. Констатираните нередности по време на строителството се отстраняват под ръководството на проектанта конструктор и строителния надзор.

При изпълнение на СМР на строежите по сложни конструктивни елементи и по висока марка бетон се получават констатираните дефекти. В случая от частични дефекти по конструкцията не може да се прави заключение за некачествено изпълнение на строежа. От длъжностни лица на РДНСК Пловдив през последната година са извършени 4  проверки на строежа, като за констатираните пропуски при изпълнението на СМР са дадени устни указания за отстраняването им при строго спазване на заповедите, дадени от проектанта по част Конструктивна, вписани в заповедната книга на строежа."

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
гено

гено

07.11.2022 | 11:30

крадеде, крадене, крадене-девизът на Герб!

Отговори
3 0
Чочо

Чочо

07.11.2022 | 10:40

2013 година . Верно бе забравихме кога почна строителството и никой не казва кога че приключи. Единственото което чуваме е че се искат допълнително пари, много пари.

Отговори
4 0
Така е

Така е

07.11.2022 | 11:35

Тия луксозни джипове за по 140 000 лева знаеш ли каква скъпа поддръжка имат?

Отговори
3 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?