Следвайте ни

РДНСК спира ремонта с фибран на катедралата

viber icon

Ремонтът на фасадата на Католическата църква „Свети Лудвиг”, при който тя бе облепена с фибран бе спрян от РДНСК. Това става след сигнал на зам. -кмета по общинска собственост арх. Невена Балчева. 

След публикацията на „Марица”, тя се е свързала с шефа на  регионалната дирекция за строителен контрол инж. Мария Дончева заради използването на недопустими материали в сградата, която е паметник на културата. От там веднага са реагирали с назначаването на проверка. 

Инспектори от Главна дирекция "Опазване на културно историческото наследство" към културното министерство са извършили днес проверка на място. 

Констатирани са нарушения по чл. 192 от Закона за опазване на културно историческото наследство и е съставен акт. Ремонтът е бил спрян, защото строителните дейности създават опасност и увреждат недвижимо и движимо културно-историческо наследство, гласи становището на инспекторите.

Установено е също, че освен фибран наетата бригада строите са използвали като изолация паркетни подложки.

Проектът за обновяване на фасада не е съгласуван нито с НИНКН, нито с голяма община. Това бе потвърдено вчера от главния архитект Димитър Ахрянов.  

Понеже катедралата е национален паметник на културата първа степен, спирането на ремонта не е в правомощията на местната власт в лицето на районния кмет и общината. За да не падне в съда решението трябва да бъде взето от РДНСК и НИНКН, коментираха  експерти пред "Марица".

Юристите на Софийско-пловдивската епархия са били уведомени, че трябва да подготвят проект за реставрация на катедралата и да го представи в НИНКН за съгласуване. Едва след одобрение от експертите и с подпис от министъра на културата може да се извърши какъвто и да било ремонт.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Аааааа.....................!

Аааааа.....................!

01.07.2021 | 17:04

Чрез повсеместни несправеливости и беззакония към масова деморализация! Това е лозунгът на антибългарите!

Отговори
1 0
тук го има

тук го има

01.07.2021 | 16:26

В България дори Църквата ( без значение православна или друга ) не спазва разпоредбите ! Това само тук го има ! Пълна анархия ! Институциите допускат неспазване - така всеки си прави каквото иска , за спазващите реда пък те са сериозно препятствие защото бавят разрешителни и съгласувания по проекти за реставрация с години и така отказват желаещите да спазят закона !

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?