46
Следвайте ни

РДНСК проверява дали има незаконен крематориум в Пловдив

viber icon

Проверка на сграда, построена в частен имот на гробищата на Рогошко шосе, разпореди РДНСК – Пловдив на главния архитект на общината Димитър Ахрянов и кмета на район „Северен“ Стоян Алексиев. 

Нареждането е изпратено във връзка със сигнала, подаден от Асен Костов от сдружение „Спаси Пловдив“. В него се посочва, че от кметството е издадено разрешително за временен преместваем обект, а в действителност е построено хале. 

От РДНСК напомнят, че съгласно Закона за устройство на териториите преместваем обект няма характеристиките на строеж .В член 56 ал. ал. 2 от ЗУТ и в общинската наредба са определени условията и редът за разполагането им върху поземлени имоти. Разпоредбите на РДНСК са задължителни, подчертава шефът на Дирекцията. 

Подозренията са, че собственикът на имота има намерение да разкрие крематориум, какъвто вече работи на Рогошко шосе. Собственикът на терена два пъти е правил опити до РИОСВ да му разрешат дейността крематориум. Инспекцията му е отказала един път, той е внесъл пак документите. 

„Ще изпратим документацията, но да не се окаже като в приказката за лъжливото овчарче. Това е метална конструкция, каквито в Пловдив има стотици. Аз нямам право да разрешавам крематориум, това е в правомощията на община Пловдив. Разрешението за крематориум е обект от 3-та категория и се издава след одобрението на ОВОС и  съгласуването с РИОСВ“, заяви за „Марица“ Стоян Алексиев.

Районният кмет обясни, че сградата е предназначена за Обреден дом, в който покойниците се подготвят за последен път. Има хладилник, а обредна дейност е разрешена без  да има Оценка за въздействие върху околната среда и водите /ОВОС/. Няма нито пещ, нито фундамент, твърди Алексиев.

„Приказките за крематориум  са лъжи и клевети. Търсят под вола теле. Нека да пускат сигнали, но те да са обективни. За тази сграда ме питат вече 20 пъти, ще отговоря и на РДНСК и се чудя докога ще продължава тиражирането на слухове“, допълни кметът на „Северен“. 

 

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ха да видим!

Ха да видим!

11.01.2022 | 14:04

Щом са почнали,нека РДНСК да проверят дали е законен обекта “bbq - месарницата южен полах “ в същия квартал. Този обект по-вече от година обгазява всички около него независимо от многото сигнали и проверки.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?