49

РДНСК отказа да спре строежа на бетонни кули в Кючука

След мощни граждански протести и жалба на трима обитатели на съседния блок  пловдивският Административен съд отмени на 2 май тази година ПУП ​- ПРЗ, с който се дава право за строеж на бетонни кули на ул. „Асен Христофоров“ в ЖР „Южен“.  На строителната площадка, завзела поляната пред блокове 1107, 1111 и 1112, продължават да изграждат гигантски жилищен комплекс с 9-етажни сгради и с разгърната застроена площ от внушителните 17 500 кв. метра.

От гражданско сдружение „Спаси Пловдив“ апелираха РДНСК да спре строежа, но ведомството отказа. В отговора до председателя Асен Костов  шефът на РДНСК  инж. Мария Дончева обяснява, че решението на АС не е влязло в сила, тъй като на 17, 19 и 23 май срещу него са подадени касационни жалби. В същия отговор се казва, че разрешението за строеж не може да бъде отменено, тъй като е влязло в сила и не са констатирани нарушения, изрично посочени в чл. 224, ал. 1 и ал. 5, както и чл. 225 за незаконен строеж. 

Според ЗУТ строителните разрешения минават през контрола на РДНСК  и в случая разрешението не е било обжалвано. С решението на АС се отменя заповедта на кмета за ПУП с мотив, че заинтересованите лица - жители на съседните блокове - не са били уведомени по надлежен ред при задължителното му обявяване.  

Според Асен Костов становището на РДНСК е абсурдно. "По закон, след като не са уведомени заинтересованите лица за изменението на ПУП, строителното разрешение автоматично е незаконно", контрира Костов, който възнамерява да продължи битката.

Съдбата на междублоковото пространство, предвидено в старите планове за детска градина и жилища, е предопределена през 2008 г. когато в Община Пловдив е одобрено изменението на ПУП-ПРЗ. Теренът вече е частна собственост, а не общинска, и от плана изчезва строежът на забавачка. Въз основа на изменението на ПУП-ПРЗ в началото на миналата година Общината издава строително разрешение. 

Инвеститорите са Пламен Брънков, Ален Делянин, Асен Дурев и Николай Колев с фирма “Саут резиденс”. Брънков се прочу като един от най-активните продавачи на карти за бързо забогатяване с фирмата “Сейв къмпани интернешънъл" (SCI), но по-късно се е насочил към строителството. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Тимо

Тимо

28.07.2023 | 09:23

Пловдив се напълни с отвратителни спасители

Отговори
1 0
Ганьо

Ганьо

17.07.2023 | 19:15

Винаги ми харесва как се рекламират новите строежи.Потопете се в лукс.Всъшност се потапяш в лайна до шията.Лукса остава за инвеститора

Отговори
5 1
Делчо

Делчо

17.07.2023 | 13:06

Приятели от помаклъка обещаха да си купят

Отговори
10 2
Арх

Арх

17.07.2023 | 12:08

Пловдив се препълни с кули. А ние виждаме само една от тях. Паркът на Тракия вече е застроен с оазиси, повече от 50, еднакви, грозни, бездушни. Около Адата огромни блокове, по Асеновградско също, покрай Гребната огромен комплекс към една тясна уличка. Предстои застрояване по Марица в посока Пазарджик.

Отговори
16 1
Коя е институцията ,която може дапровери работата на ПловдивскотоРДНСК

Коя е институцията ,която може дапровери работата на ПловдивскотоРДНСК

17.07.2023 | 11:53

....Порочна е практиката да се върне за преразглеждане /на вече взети решения/ от същата институция/как да си признае грешката,сухото и неспазването на строителни и законови параметри/.Това е предпоставка за гарантирана корупционна практика и всички заинтересовани/предприемачи и РДНСК/го знаят ,а съдебната власт е партийно овладяна и е с вързани ръце/не очи/

Отговори
17 1
Спас Шуманов

Спас Шуманов

17.07.2023 | 11:48

За какво да спират строежа, да има, къде да си паркирате трошляците?

Отговори
10 13
Пловдив

Пловдив

17.07.2023 | 11:23

Мария Дончева е отдавна за Сливен

Отговори
19 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?