Следвайте ни

Глобиха Таха Рахман заради опасна сграда СНИМКИ

viber icon

Новата кооперация на предприемача Таха Рахман, при копаенето за чиито основи рухна 10 метра тротоар, скъсани бяха куп подземни кабели и се срина дърво ще бъде санкционирана с акт от РДНСК-Пловдив.

Това е станало след извършена проверка от служители на обекта на кръстовището на ул. „Янко Сакъзов” и ул.„Мостова”. 

Надзорният орган е констатирал, че „строежът не е изпълнен в съответствие с одобрения инвестиционен проект по част „План за безопасност и здраве“ и не са спазени изискванията на чл.169 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) както и правилата за изпълнение на строителните и монтажните работи (СМР)".

Не са спазени и на мерките за опазване на живота и здравето на хората.

Конкретните констатации са, че на обекта е имало недостатъчно укрепване на изкопа и не е бил монтиран обезопасителен парапет.

Това в комбинация с лошото време е довело до строителния инцидент, който за щастие мина без пострадали. 

Актът ще бъде наложен на техническия ръководител на строежа г-н Тодор Коев. 

„Не са ме викали още за да ми го връчат, затова не знам за каква сума става въпрос”, обясни г-н Коев.

Преди ден той е получил разрешение от общината за ползване на тротоарно право от 1,5 метра, където ще складира част от материалите си.

„Смятам до седмица да излеем първата плоча и тогава няма да има повече проблеми”, каза техническият ръководител. 

      Ето точното становище на РДНСК-Пловдив:           

"От служители на РДНСК-Пловдив е извършена проверка на място на строеж: ”Жилищна сграда с гаражи и магазин за промишлени стоки в партера”, находящ на адрес: ул.”Янко Сакъзов”16, гр.Пловдив във връзка с публикувана статия във вестник Марица.

При проверката се установи, че е започнало изграждането на строеж  на основание одобрен инвестиционен проект и влязло в сила разрешение за строеж.

Представени са копия на одобрен „проект по част „ПБЗ”, заверена заповедна книга с вписана заповед от строителен надзор част конструкции. 

Към момента на проверката се констатира, че строежа не е изпълнен в съответствие с одобрения инвестиционен проект по част „План за безопасност и здраве“ и не са спазени изискванията на чл.169 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) както и правилата за изпълнение на строителните и монтажните работи (СМР) и на мерките за опазване на живота и здравето на хората на строителната площадка.  

Недостатъчното укрепване на изкопа, липсата на

монтиран предпазен парапет и лошото време са предпоставка за свличане на земни маси от изкопа изпълнен към ул.”Мостова”, попадащи в тротоара където е било и дървото. Срутването на земни маси е довело до оголване  кореновата система на дървото и впоследствие на неговото падане и прекъсване на кабелите на ел.захранването. След сигнал до Електроразпределение Юг  ЕАД, същото е възстановено.

Във връзка с констатираните нарушения сa изготвени покани за съставяне на акт за установяване на административно нарушение до техническия ръководител на строежа и до координатора по безопасност и здраве.

 Строежът е четвърта категория и контролът по изпълнение на строежа е от   компетенциите на общинската администрация. РДНСК-Пловдив препраща преписката до Кмета на Район „Централен” Община Пловдив за предприемане на последващи действия и осъществяване на контрол на строежа."

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Демерджиев

Демерджиев

23.06.2020 | 20:51

Спокойно защитава го най страшния най великия адвокат на всички времена председателя на адвокатите баш бакан бабаита Щкембеджиев

Отговори
7 2
въпрос

въпрос

23.06.2020 | 20:04

Този престъпник който съзнателно руши съседните имоти ,за да ги купи на безценица , но дава яки подкупи и като отиде в общината му стават на крака и у се кланят моля г-н Рахман.Сега е решил да вземе част от тротоара за строежа си и затова пави така.

Отговори
7 2
Деян Ескейп

Деян Ескейп

23.06.2020 | 19:29

Тоя манго, какво още трябва да направи, та за му забранят да влиза в Пловдив

Отговори
8 2
Експерт

Експерт

23.06.2020 | 18:18

За тоя няма правила, няма дори елементарна строителна етика! Всичките му строежи са с ужасно ниско качество! Като започнеш от дупката та докрая. Стиропорни ефекти напудрени отвън изглеждат примамливо а в основата си са пълен чорук

Отговори
8 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?