46

Развързаха ръцете на АПИ за Югоизточния обход

КЗК отхвърли и двете жалби на загубили фирми

Юридическата и институционалната драма около затварянето на околовръстния ринг на Пловдив се разплете след почти 24 месеца, в които поръчката няколко пъти беше обжалвана. Агенция "Пътна инфраструктура" вече има зелена светлина за проекта, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се произнесе по жалбите на две от фирмите, които участваха с оферти за проекта. В понеделник пък е изтекъл срокът, в който решенията на регулатора могат да се обжалват в Административния съд. 

Припомняме, че първата жалба беше от "Европейски пътища", които бяха основна част в консорциума ДЗЗД "Югоизточен обход Пловдив". По тяхната жалба КЗК отказа да образува производство. Втората жалба пък беше от компанията "ПСТ груп". Тя е разгледана по същество и е оставена без уважение. На практика това означава, че вече АПИ може да подпише договора с фирмата изпълнител, която пък може да стартира проектирането.

Първоначално в държавния бюджет - както през миналата, така и през настоящата година, не бяха предвидени средства за ключовия обект. В тазгодишната инвестиционна програма на АПИ Югоизточният обход присъстваше като предвиден обект, за който са осигурени цели 50,4 млн. лева с ДДС. Класирането на ценовите оферти пък определи, че пътната отсечка ще се строи от "Трейс Груп Холд", които спечелиха с оферта от 41,4 млн. лв. с ДДС (или 34,5 млн. лв. без дължимия данък).

Трасето с дължина от 4,8 км трябва да започва в района на пътен възел „Скобелева майка“ при 98-и км на път II-56, ще продължава почти успоредно на жп линията и ще завършва при кръговото кръстовище при 14-ти км от път II-86 Пловдив-Асеновград. Новият път с габарит Г20 ще се влее в изградения през миналата година нов четирилентов участък от второкласния път II-86 Пловдив-Асеновград. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ЪпсурТ

ЪпсурТ

01.06.2022 | 11:10

Стига сте писали глупости. Трасето е около 3.5км., преди пишехте 4.2км. , после 4.5км, а сега вече 4.8км. Така се покачва и без туй завишената цена за обекта. 10км. отсечка за Асеновград с нови платна, локален път от страни, 3 кръгови и няколко моста струваше преди 2 години 20 или 22 милиона. Сега искат за 3 пъти по-малък път, без кръгови, без мостове да дадат 2.5 пъти повече пари! Това ако не е кражба тогава какво е? Народът си трае и явно е доволен, че постоянно го крадат. За това се вдигат всяка година данъци, такси и от всякъде ни смучат кръвчица.

Отговори
1 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?