1553
Следвайте ни

Разсрочват високите сметки за парно и газ

viber icon

Заради тежката зима и очакваните високи сметки за отопление ТЕЦ-ове и компании за доставка на газ обмислят спасителен план за клиентите си. Очакванията са, че ще има наплив от искания за разсрочване на дълговете.

Зимните сметки могат да бъдат плащани на вноски. За целта е нужно да се подаде заявление по образец, в което да се посочи желаната схема на разсрочване, обясниха за „Марица“ от Ситигаз. Така част от по-високото потребление може да се прехвърли на равни вноски към сметките през пролетта и лятото. Ако обаче не се входира молба, а неплатените фактури просто се трупат, това ще доведе и до неустойки за забавени плащания. Компанията има стотици битови абонати в Пловдив, но повечето са в областта. 

Според техните изчисления, ако тенденцията при цената на синьото гориво се запази, то сметките на клиентите за октомври ще са между 50 и 150 лева по-високи, в зависимост от големината на домовете и потреблението. Това означава около 50% по-високи сметки от миналогодишните. Зимните месеци пък увеличението може да стигне и до 80%.

Цената на синьото гориво направи огромен скок през последния месец и от първи октомври струва 94,54 лева за магаватчас. Вчера "Булгаргаз" входира искане пред КЕВР за ново повишение с 32% от 1 ноември и мегаватчас да струва 126,76 лева. Прогнозната цена за декември е малко по-ниска - 106,96 лева, но дотогава тя може да бъде актуализирана според реалните цени на световния пазар. Експертите считат, че успокояване на цените може да се очаква едва напролет.

И ЕВН, и ЕВН Топлофикация и сега дават възможност на клиентите си да разсрочват натрупани суми. Също трябва да се подаде заявление до дружеството, като важно уточнение е, че то трябва да е лично - на гише или по имейл, но подписано с електронен подпис, какъвто все още малко българи имат, обясниха от компанията. Няма определена рамка за колко време дълговете могат да се разсрочват, всяко заявление се разглежда индивидуално.

  За цената на парното прогнозите също не са оптимистични. С решение на КЕВР от средата на годината средното увеличение за страната е 16,23%, а за Пловдив ​-с почти 13%, до 99,55 лв./MWh

Още през септември стана ясно, че ако възходящият ръст на природния газ на световния пазар не спре, извънредно КЕВР ще коригира цените на електрическата и топлинната енергия от Нова година. Очаква се поскъпването да е минимум с 20%.

 

Дървата за огрев поскъпват с 30%, въглища няма

 

 

Тежка зима се очертава за хората, които се отопляват на твърдо гориво в Пловдив и региона. Дървата за огрев и пелетите, освен че са поскъпнали драстично, са дефицит, а въглища изобщо няма, установи проверка на „Марица“.

Търговците очакват всяка следваща доставка да е с по-високи цени. Въпреки това желаещите да се отопляват с печки-чудо и камини са стотици, говорят списъците с чакащи, които се правят в складовете за месец-два напред.

Дървата за огрев и въглищата засега остават най-евтиното отопление, но за сметка на чистия въздух. Заради горенето им през зимата традиционно нивата на фини прахови частици са в пъти над нормите. Като прибавим и факта, че живеещите в махалите горят в кюмбетата каквото им падне, за да се отопляват - гуми, сурови дърва и др., отново

ще дишаме мръсен въздух през зимата.

В склад за дърва на ул. "Пещерско шосе“ има количества до края на седмицата. Собственичката Меди Велият не гарантира кога ще има ново зареждане и каза, че не помни такъв недостиг и скок на цените като тази година. Палет от 0,7-0,8 кубика продава за 100 лева и пресмята, че спрямо предната есен увеличението е с 20-30 процента. 

Почти идентична е ситуацията и в склад на Околовръстното шосе, където дърва за огрев има за ден-два. Според Васил Василев, който е в бранша от 20 години,  дефицитът на твърдо гориво и високите му цени се дължат на няколко причини.

„Българинът е свикнал да върши всичко в последния момент. Малко са далновидните хора, които се заредиха още през лятото. Тези дни стана по-студено и търсенето значително се увеличи. От друга страна, преработвателните фирми драстично вдигнаха изкупните цени на дървесината. Миналата година един тон струваше 70-80 лв., а сега е 170 лв. Обяснението е в поскъпването на горивата, а при производството на пелети - сушене, пресоване и др. всичко е на ток или газ", обяснява Василев и уточнява, че най-класните и висококалорични пелети са скочили от 380  на над 600 лв.

Според него по-малките фирми, които произвеждат пелети, ще фалират. Той прогнозира, че ако зимата е тежка,

кубикът дърва за огрев ще мине 150 лв.   

В пловдивския склад на „Топливо“ дърва за огрев не продават, а пелети и въглища няма. Не се знае кога ще има доставка на пелети, а въглища, внос от Украйна, се очакват най-рано след месец, но с 20% увеличение. За последно чувал от 25 кг там е продаван за 11 лв. 

Ограничено количество донбаски насипни въглища, също от Украйна, има единствено в склада на разклона за Браниполе. Собственикът обясни, че почти цялото производство от Украйна заминава за Китай, затова у нас има недостиг. "Положението ще става по-тежко. Тази година няма кораби, които доставяха въглища по Дунава, единствено се разтоварва на пристанището в Бургас, коментира продавачът. Той очаква двете фирми вносителки, които като монополисти диктували цените на въглищата у нас, скоро да вдигнат суровината със 100 лв. и 1 тон за краен потребител да стигне 500 лв. 

 

Дървата поскъпват 3 пъти от гората до склада 

Според хора от бранша държавните горски стопанства са комбина с определени дърводобивни фирми, които изкуствено вдигат цените. "Като сложат разходи за сеч и транспорт, доставчиците си калкулират цените както си искат и буквално ни извиват ръцете. А че няма кой да сече дърва, тъй като работната ръка избяга на Запад, за да получава помощи, е друга тема", ядосва се Васил Василев. Както „Марица“ писа, най-търгуваните широколистни дърва на държавен горски склад са на цени между 37 и 48 лева за пространствени кубични метра без ДДС. Иглолистните дърва варират между 24 и 36 лв. без ДДС за различните териториални поделения и се определят от специфичните условия на района, отдалечеността на сечището от населеното място и разходите за добив. 

 

20 000 нови кандидати за помощи

Няма общ европейски стандарт за енергийна бедност, но в повечето държави енергийно бедно е домакинство или лице, чиито сметки за комунални услуги надхвърлят 10-15% от месечните приходи. Ако следваме тази формулировка, излиза, че над 40% от българите ще влязат в тази графа.

"С тези заплати няма как да се справим. По линия на цената на тока домакинствата ще бъдат защитени, но по линия на газа няма да бъдат. Вероятно сметките за парно ще нараснат с двуцифрен процент", прогнозира още преди месец президентът на КНСБ Пламен Димитров.

През лятото, когато цената на тока на регулирания пазар се повиши с 5.6%, държавата увеличи с близо 28 лева помощите за отопление - до 523.55 лева за целия зимен сезон (1 ноември - 31 март). Според предварителните разчети от целевата помощ ще се възползват 265 хиляди лица и семейства. Още в началото на приема на документи обаче се направи междинна оценка и се оказа, че кандидатите са с близо 20 000 повече от миналата година. Заявления все още се приемат.

Бедните домакинства не се интересуват от екология, зелени политики и философии от рода „каква планета оставяме след себе си“. Те ще купят възможно най-евтиния източник за отопление - по правило най-замърсяващия, и  ще продължават да горят боклуци и автомобилни гуми, за да не мръзнат през зимата. А дните с мръсен и опасен въздух ще се увеличават пропорционално на скока на цените на ток, газ, парно.

 

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?