4020

Разследват по чия вина не е застрахована Пампоровата къща

Десетина дни след пожара в Пампоровата къща, която служи за гримьорна на Античния театър в Пловдив, не е ясно кой е виновен, че сградата няма застраховка. Заради това Общината трябва да брои 80 000 лева за ремонта.

"Обследваме защо сградата, която е паметник на културата от местно значение, не е била застрахована и кой носи отговорност за това", заяви вчера кметът Костадин Димитров.

В нощта на пожара на 20 януари шефката на "Старинен Пловдив" доц. Елена Кантарева-Дечева, която стопанисва имота, заяви, че къщата е застрахована и полицата ще покрие щетите. Това обаче се оказа, че не е направено. Миналата събота пламъци се появиха по покрива на сградата и четири пожарни екипа гасиха. От обливането с вода стените подгизнаха. Все още няма окончателно заключение каква е причината за пожара.

Елена Кантарева-Дечева обясни, че всяка година екипът на "Старинен Пловдив" подготвя списък със сгради, които Община Пловдив да застрахова. Пампоровата къща е присъствала в предложението, изпратено до отдел "Обществени поръчки" в местната администрация.

Оттам обаче не са уведомили общинското предприятие, че къщата не е застрахована. Не е ясно по каква причина и кой е виновен за пропуска.

Кантарева отхвърли обвиненията, че Пампоровата къща е ползвана, въпреки че е зазимена: "В последните три месеца, откакто не се ползва за гримьорна, фактурите за ток са по 20 лв., а това на практика са таксите и разходът за СОТ и противопожарна сигнализация", обясни тя.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
777

777

30.01.2024 | 10:40

измествате основната вина, кой допусна да има пожар, а не има ли застраховка

Отговори
5 0
Дана

Дана

30.01.2024 | 20:06

Едното е въпрос на някаква случайност - случва се, а другото е въпрост на отгворност - с намерение. Не знам защо тя първо ни каза че къщата е застрахована и после ще проверят защо не е застрахована. Тия неща трябва да са известни а не да се откриват тепърва след пожар.

Отговори
0 0
зиковата тайфа опостоши Пловдив

зиковата тайфа опостоши Пловдив

30.01.2024 | 09:28

РАЗКОПАХА И СЪБОРИХА Анатема!

Отговори
6 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?