Разследване на "Марица": 240 пенсионни досиета изчезнаха

Съдът нищи чия е вината и трябва ли възрастните хора да връщат на НОИ суми до 100 000 лева

Стотици преписки, въз основа на които са отпуснати пенсии за осигурителен стаж и възраст, липсват в пловдивското поделение на НОИ, показва разследване на "Марица". След като е установено изчезването им, от засегнатите е било изискано да докажат наново стажа си. Голяма част от тях не са успели или са го доказали частично и не в същия вид. Затова  ведомството е настояло да възстановят получавани суми  години назад, които са били начислявани, но за които към днешна дата липсват документите, послужили като основание за това. Размерът им с лихвите стига до 100 000 лв. на човек.


Част от ощетените са завели съдебни дела и магистратите са се произнесли, че не могат да се считат за недобросъвестни, тъй като нямат вина за изгубването на преписките. При липса на книжата в НОИ обаче те не могат да потвърдят и възстановят статута си, какъвто е бил при първоначалното им пенсиониране. Без вече да дължат пари за минали периоди, нямат право на пенсия оттук нататък или пък имат, но размерът <210> е по-малък.


От своя страна ръководството на ТП на НОИ в Пловдив твърди, че 116 от  240 пенсионери с липсващи преписки са подвели ведомството относно категория труд и стаж в мини под земята, за да получат по-висока пенсия, и това е доказано пред съда. Изчезналите преписки са минавали през един и същи контрольор, когото НОИ е дало на прокурор.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?