Следвайте ни

Разруха в Стария град: Собственици зарязаха имоти за милиони СНИМКИ

viber icon

Възрожденски къщи в Стария  град, които на пазарни цени струват милиони левове, са изоставени от техните собственици. Една от емблемите на резервата - къщата на хаджи Драган Калоферовеца на ул. "Петко Р. Славейков" 32  е занемарена и необитаема в продължение на 15 години, откакто Министерството на културата  скандално я продаде на частната фирма  "Сириус трейд".

Ценителите на възрожденските архитектурни перли бяха в шок заради  сделката  за смешните 450 000 лева, още повече, че старинната сграда с ценни стенописи и  голям двор  беше известна като Дом на реставратора и се ползваше от НИНКН /тогава НИПК/ ,  а в ресторанта се събираха  местни интелектуалци.

Днес от фасадата на къщата се сипе мазилка  и калдъръмът е осеян с паднали парчета. Боята е избеляла и олющена, дограмата гние и се предполага, че покривът тече. 

Камъни падат от дувара, с който е оградена  друга частна къща в съседство,  на същата улица.  Още преди години дуварът беше опасан със сигнална лента, а собственикът - предупреден да направи ремонт, но никой досега не си е мръднал пръст.  С лента е оградена и възрожденската къща - паметник на културата на ул. "Кирил Нектариев" да няколко крачки от Историческия музей. Тя също е заключена и от доста време не се ползва. 

От старинното  Каблешково училище на ул. "Княз Церетелев" остана само празен терен, след като почти рухналата къща беше съборена. До нея имотът беше купен от скандалния футболен  герой Димитър Христолов,  благодарение на който окончателно се съсипа. Единствената оцеляла фасада е покрита с предпазно платно, за да не се срами Стария град с руините си. 

Неизвестни са причините, защо днешните чорбаджии на знаковите имоти в Стария град не пазят ценното културно - историческо наследство. Кметът на район "Централен" Георги Стаменов посочва, че едни  от собствениците  нямат средства за реставрация, други не могат да се разберат помежду си, трети са заминали да живеят в чужбина, четвърти не желаят да вървят по трудния път на процедурите по съгласуване на процедурите в НИНКН. 

Снимки от Наташа Манева

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

невярно

невярно

23.08.2020 | 19:08

По Закон (ЗКН), собствениците, концесионерите и ползвателите на недвижими културни ценности са длъжни да: - полагат необходимите грижи за тяхното опазване, съхранение и поддържане в добро състояние при спазване на разпоредбите на този закон и актовете по прилагането му; При наличие на обстоятелства, застрашаващи недвижима културна ценност от увреждане или разрушаване, собственикът, концесионерът или ползвателят е длъжен да предприеме незабавни действия по обезопасяването й. При неизпълнение на задълженията по обезопасяване и други укрепителни ремонтни дейности, кметът на общината в 14-дневен срок назначава комисия в състав: представител на регионалната дирекция за национален строителен контрол, двама представители на Министерството на културата и един представител на НИНКН, представител на регионалния инспекторат по опазване на културното наследство по местонахождението на културната ценност и двама представители на общината. Комисията установява с констативен протокол състоянието на недвижимата културна ценност, както и вида и обема на необходимите укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни работи. Въз основа на констативния протокол кметът на общината в 7-дневен срок издава заповед, с която задължава за тяхна сметка да извършат в определен срок необходимите укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни дейности за временно укрепване. В заповедта се посочва стойността на разходите за извършване на дейностите, която се определя въз основа на експертна оценка на независими оценители. Въз основа на заповедта върху имота следва да се впише законна ипотека в полза на държавата, съответно общината, за обезпечение на вземането им за направените от тях разноски. Държавата, съответно общината, може да поиска за направените от нея разноски от съда да постанови незабавно изпълнение и да издаде изпълнителен лист по реда Гражданския процесуален кодекс. Предвид наличието на по-горните разпоредби в Закона, не мога да се съглася с твърдението на журналистката, че са "неизвестни причините защо днешните чорбаджии на знаковите имоти в Стария град не пазят ценното културно - историческо наследство". Причините са повече от известни - Общинската власт в лицето на Кмета и районните кметове не си върши добре работата и не прилага Закона. Вместо това заблуждават хората, че всичко зависи само от собствениците. В крайна сметка, независимо че са общински служители, те защитават частния интерес в ущърб на обществения.

Отговори
13 4
Много

Много

23.08.2020 | 22:38

Голям роман си написал !!!

Отговори
5 0
Нали

Нали

23.08.2020 | 18:50

Гергов-убиецът на старият град!

Отговори
15 1
Да се знае и помни!

Да се знае и помни!

23.08.2020 | 22:35

Твойте приятелчета му наляха 43 милиона за Дупката във Варна!

Отговори
5 2
Нали

Нали

23.08.2020 | 23:31

А как придоби дупката във Варна? А панаира? А цум? Гергов изнуди варненци за пари! Същото прави и с много парцели в Пловдив! Много ви знаят балалайките, че му платили а нищо не казвате как така един свинар е придобил тези имоти! Как ли ще кажете нещо след като с тези пари ви купуват кебапчета на Бузлуджа! Левак

Отговори
3 1
irinka

irinka

23.08.2020 | 18:36

Две неща са от първа необходимост. Градският транспорти и неподдържаните къщи в Стария град да станат общинска собственост, но това няма как да се случи с раздутия щат на кмета и лаладжиите претендиращи за културтрегери.

Отговори
17 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?