Следвайте ни

Разлепиха 5 км поезия из Пловдив СНИМКИ

На 35 места в Града под тепетата бяха разлепени стиховете на 16 съвременни български творци. С това проектът „Манускрипта 39“ най-после бе осъществен. 

Първоначалната идея на куратора Борис Роканов предвиждаше пловдивчани да стъпват по поезия, съчинена от 16 родни поети още от сутринта на 16 октомври. Четири огромни хартиени къса, тежащи над 3 тона трябваше да бъдат закрепени за земята на Главната с помощта на 2 тона лепило, а общата дължина на хоризонталната стихосбирка щеше да е 5 км.

Ден преди поставянето на лентите, обаче проектът бе спрян със заповед на заместник-кмета по обществен ред Йордан Ставрев.  

Няколко дни по-късно на среща между Кирил Велчев, Йордан Ставрев и Борис Роканов, след дълго обсъждане на варианти, се решава поезията на „Манускрипта 39“ да се пръсне из различни фасади в целия град. След знаковото събрание, съдбата на петте километра творчество става ясна, а днес книжните ленти с вдъхновения са вече на местата си. 

В район "Централен" има 6 локации, на които пловдивчани да се радват. В "Източен", "Южен" и "Тракия" - по пет, в "Западен" и "Северен" - по четири. Залепени четиристишия има и на пет общински къщи - на "Весела" 23, "Захари Стоянов" 82, "Иван Вазов" 39, "Мортагон" 1а и "Стойчо Мошанов" 15.

„Направих компромис с проекта и ме е малко яд, но се радвам, че все пак той се осъществи“, заяви за „Марица“ Борис Роканов. Той допълни, че „Манускрипта 39“ е факт именно на днешния ден, в който се празнува началото на демокрацията.

 

 

 

Снимки: Наташа Манева

 

Габриела Лазарова

Редактор

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?