1553
Следвайте ни

Разкриха пробива под жп линията за транспортния възел „Модър-Царевец“ ВИДЕО

viber icon

Добри новини за пловдивчани. Строителните дейности по подлеза „Модър-Царевец” напредват със сериозни темпове, като машините вече са разкрили  пробива, който беше изграден преди години от НКЖИ. Кметът Здравко Димитров отбеляза, че благодарение на подземните дейности, извършени от НКЖИ през 2014 година, местната администрация е спестила 3 милиона лева и време. В противен случай  е трябвало да се изгради байпасна връзка и обектът да се забави.

Строителите от „Драгиев и Ко“ с бързи темпове изкарват пръстта от изкопа под релсите. 7000 кубични метра вече са извозени, стана ясно по време на инспекцията на кмета Здравко Димитров и неговото вице Пламен Райчев.

Предстои да бъдат извозени още 15 000 кубика. „Това означава, че над 4000 камиона трябва да излязат от тук и да тръгнат към депото, където ще се депонира пръстта. Хубавото е, че почвата е добра и може да се използва за рекултивация“, обясни Пламен Райчев. Той поясни, че връзката „Модър-Царевец“ ще бъде с две платна, широки по 7,50 метра, с по две ленти, с разделителна ивица по средата и с тротоари по 2,30 метра от двете страни.

„Под самата жп линия платната ще бъдат разделени със стена“, добави Райчев. От „Драгиев и Ко“ пък уточниха, че наклонът при слизане под жп линията ще бъде 6 градуса.

„Изключително съм доволен от това, което виждам. Строителите работят не по график, а го изпреварват значително. Те се справиха отлично и с реконструкцията на булевардите „Христо Ботев“ и „Копривщица“.

Разбира се, много е важно навреме да приключи и работата по Южния обходен колектор, част от който ще минава и по това трасе и в момента е в етап на проектиране. Този обект е свързан с изграждането на колектора, но съм сигурен, че колегите ще направят необходимото, за да завършим навреме връзката между районите „Южен“ и „Западен““, коментира кметът Здравко Димитров.

Крайният срок за завършване на пробива е края на 2023 година, но заради бързите темпове, с които се работи, той може да бъде завършен до есента до 2022 година. Средствата за връзката между двата района "Южен" и "Западен" са осигурени от 40-милионния заем.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Michaela

Michaela

22.12.2021 | 16:43

За извозването. Откъде ще минават тези 4000 камиона натоварени с пръст. Дано не е по наскоро асфалтираната Васил Априлов

Отговори
0 0
Димитър

Димитър

22.12.2021 | 08:26

С това темпо строежа ще завърши след 10 години на обекта работят пет човека ако беше София досега да са го построили два пъти Кметът да не се хвали с кална дупка

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?