Следвайте ни

Разкрасяват Пловдив с един милион цветя

viber icon

Паркове, квартални градинки и  зелените ивици покрай булевардите в Пловдив се разкрасяват, въпреки че  идва студеният сезон. Около 1 000 000 двусезонни цветя  започнаха да засаждат работниците от общинското предприятие „Градини и паркове” с идеята, че  буйният им цъфтеж напролет ще  допринесе за красотата на града.

Най-много на брой са теменужките - виолетови, сини, жълти, оранжеви, жълти, бели и  с преливащи цветове, които виреят добре при местните климатични условия, разказват градинарите. Сред другите видове преобладават белис, по-популярни като парички, и незабравките, които при оформянето на цветни фигури се съчетават със сребристо-зелените цинерария и сантолина. 

Около 100 000 стръка са засадени в цветните лехи на Цар-Симеоновата градина. Освен в големите паркове есенни цветя се засаждат също в квартални градинки, разделителни ивици на булевардите, кръгови кръстовища  и дори в междублокови пространства. Избират се места с изградени поливни системи. До края на октомври се очаква есенното засаждане на цветя да приключи в целия град.

Всички цветя са  отгледани  в оранжериите на предприятието. Освен тях са засадени и близо 2000 нови луковици красиви холандски лалета на пл. „Стефан Стамболов“ и в Цар-Симеоновата градина. 

През последните години в Пловдив се засаждат средно по над три милиона  цветя - един  наесен и два милиона през май, когато двусезонните се заменят с летни видове, които също са собствено производство на "Градини и паркове". 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?