3906

Разкопават възлово кръстовище в Пловдив по коледните празници

Строителите, които изпълняват проекта на В и К – ЕООД Пловдив за Южен обходен колектор, стигнаха от жп линията  до кръстовището на бул. „Хаджи Димитър” , ул. „Царевец” и „Солунска” и предстои да го разкопаят, за да продължат до Пещерско шосе.  Това ще стане вероятно по коледните празници, когато трафикът в града е по-слаб. 

Временната организация на движението тепърва ще се уточнява, стана ясно по време на работната среща на кметовете на Пловдив и район „Западен” Костадин Димитров и Тони Стойчева с изпълнителите на двата проекта – фирма „Драгиев и ко”, която строи подлез „”Модър - Царевец”,  и консорциум „Еко Проект – Пловдив”, нает от ВиК  за Южен обходен колектор. 

Костадин Димитров предложи на строителите на кръстовището да се работи по празниците, за да се спестят мъките на шофьорите и пътниците.

И в момента на това място е ад, колите вървят една след друга и едва се разминават по тесния път, тъй като ул. „Царевец” е строителна площадка от "Хаджи Димитър" до жп линията.

Представителят на консорциума Бончо Бонев увери, че са нужни 10 дни, за да прекарат гигантските тръби през кръстовището, като би могло да се работи на отделни участъци и се съгласи с кмета,  че  трябва да се търси начин да не се затваря изцяло кръстовището. 

Срещата беше организирана от „Еко Проект”, в който участват три софийски фирми, както „Марица” писа.  Бончо Бонев отчете, че са изпълнили поетия  пред Костадин Димитров ангажимент за 10 дни да монтират колектора в трасето на подлез „Модър – Царевец”, за да може фирма „Драгиев и ко” да продължи работата по съоръжението. 

Инж. Цанко Драгиев, управител на фирмата, обаче не скри, че е бесен. Софийският консорциум  вече е забавил работата по подлеза  с повече от половин година и по думите на Драгиев  продължава да създава големи пречки. 

 По договор пусковият срок  за "Модър - Царвец" е до края на тази година, но са отчетени непредвидените обстоятелства и времето за завършването му е удължено. Костадин Димитров се надява, че това ще стане до март.

"Нищо не е свършено, за да работим с нормални темпове",  отсече разгневено инж. Драгиев по адреса на консорциум. 

И изброи – на ул. „Царевец” от подлеза до „Хаджи Димитър” трябва да се заравни насипът и да се изгради  пътна настилка от чакъл по целия участък. Сега това са огромни купчини пръст и кал. Участъкът е само 150 метра.  Най-важното е да се смени стария водопровод с чугунен  около пробива под жп линията до пресечката на ул. „Модър” и „Перуника”, след което ЕVN да премести 18 кабела от 20 киловолта. Всичко това е обещано от софийските фирми още в началото на лятото, но не е изпълнено. 

„. До завършването на подлеза трябва да монтираме преходни плочи и хидроизолация, която се прави при влажност под 4 %. Как ще стане през зимата? – Невъзможно е при условие, че не ни се дава фронт за работа. Въпросът ни е кога ще ще ни освободят терена?" гневно попита инж. Драгиев.  На този въпрос обаче отговор нямаше.  „С кабелите е сложно, но според мен ще бъдат преместени през декември”, предположи Бончо Бонев.

Зам.-кметът инж. Тошо Пашов  напомни, че за свършена работа може да се говори тогава, когато  стане предаване – приемане на обекта между двете фирми.

Костадин  Димитров увери, че ще съдейства за преместването на кабелите пред ЕVN . Допълни, че в район „Тракия” е работил с фирма „Драгиев и ко” и й има доверие, а на софийския консорциум препоръча да положат максимални усилия в кратки срокове да завършат техните задължения в района на подлез „Модър – Царевец”.

В спорта ние се разбираме, разберете се и вие, а ние ще помагаме, доколкото можем, но тази пътна връзка между районите „Западен” и „Южен” трябва да се отвори за движение час по-скоро, подчерта Димитров. 

Кметът на район „Западен” Тони Стойчева, която е адвокат, напомни, че  за всеки обект се сключва договор, в който задължително се посочват срокове за изпълнение и неустойки, ако те са забавени. 

Снимки от Валентина Биларева

 

Оцени новината

Оцени новината
3.8/5 от 22 оценки
3.8/5 от 22 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
19 коментара
Бай Иван

Бай Иван

03.12.2023 | 16:51

Драгиев да си оправи кочината която остави в Стария град с пренареждането на калдъръма

Отговори
0 0
Петров

Петров

01.12.2023 | 20:43

Оправете малките улици на "Кършияка"... Особено района на бул Дунав и Свобода, Йоан Екзарх....пълен шит с.

Отговори
0 0
РДМД

РДМД

01.12.2023 | 09:50

Поредният изключително лошо управляван проект. Как може ВиК строителите да не си говорят с Драгиев?! Единия си прави едно, другия друго и накрая хоп някакви кабели и тръби изкачат. Все едно от вчера работят по този проект. Първо, силно се съмнявам изобщо някой да е гледал кадастралния регистър за подземни комуникации и връзки, но даже и да са го гледали - едва ли всичко е нанесено. През годините особено през предното десетилетие и преди това масово слагаха нерегламентирани кабели и тръби и се връзваха. Иначе Драгиев работи много мръсно - никаква подреденост и обезпрашаване на строителната площадка. Нито имат водоструйка, нито камионите им покриват каросериите.

Отговори
2 0
А Северна икономическа зона

А Северна икономическа зона

01.12.2023 | 09:40

Накъдето и да тръгнеш опираш на разкопки на булевард или на разкопано кръстовище, или на разкопано булевард. Воден цикъл, грънци,но и на работа трябва да се ходи.

Отговори
1 1
Таня Христова

Таня Христова

30.11.2023 | 20:26

Тази фирма ДРАГИЕВ И КО, АСЕНОВГРАДСКА, НЕ, НАМ ЗАЩО Я ХАРЕСВАТ КМЕТОВЕТЕ, Тя строеше Зоопарка, БЕШЕ зима и стояха във фургоните и нищо, И все са НЕДОВОЛНИ...

Отговори
12 1
Хм…

Хм…

30.11.2023 | 20:17

На незнаещите, а и на забравилите, да обясним - по Коледа трафикът е най-голям, с една дума ужасен. Колкото е ужасен сега, тогава е в пъти повече. Чак след Нова година се поуспокоява малко.

Отговори
17 0
КОПАЙ ,,че МАНДАТА  ТЕЧЕ

КОПАЙ ,,че МАНДАТА ТЕЧЕ

30.11.2023 | 18:19

SUPERRR ТРЯБВА ДА СИ КУПИМ ПО ЕДИН ДРОН ОТ ТУРЦИЯ ИЛИ ИРАН ТА ДА МОЖЕМ ДА ЛЕТИМ ИЗ ГРАДА ❤ САМО ТАМ НЕ БЯХТЕ КОПА ЛИ ........

Отговори
14 1
Трябва да направят дрона със седалки

Трябва да направят дрона със седалки

01.12.2023 | 00:22

А бе,метлата на баба Яга най ще върши работа-ни задръстване,ни светофари,ни зимни гуми,ни винетки,ни данъци,ни прегледи,ни екостикери,ни бензиностанции-направо..возило за чудо и приказ

Отговори
9 0
Дии

Дии

30.11.2023 | 17:00

Аман от спортисти. Този ще е също толкова неадекватен колкото и предния.Не блести с мозък. Инж. Тошо Пашов и той вади дълбокомислени напомняния - явно е много голям капацитет. Със същия успех може да напомни че през нощта е тъмно. Как пък един, поне един път не направиха нещо в срок ? Не стига че сроковете са безумно дълги, все едно строят китайската стена, ами и тях не могат да спазват. Как пък все са изненадани от кабели и тръби и все никой не ги знае и в кадастъра ги няма? Ами не може ли щом ги няма в кадастъра да има глоба за собственика на кабелите? И какво пречеше да започнат другото платно на Царевец, просто да видят дали и там няма скрити тръби и кабели.

Отговори
50 10
Пловдивчанин

Пловдивчанин

30.11.2023 | 19:06

Грешиш! Той иска срокове от строителите и ги следи. Всеки ден обикаля града и гледа как работя. Досега не е имало кмет, който да следи изкъсо работата на строителите.

Отговори
19 13
bam

bam

30.11.2023 | 16:59

Тези от ГЕРБ ги интересуват само комисионните. Идиоти, защо гласувахте за тях?

Отговори
33 16
С идиотския ви воден цикъл съсипахте живота на пловдивчани

С идиотския ви воден цикъл съсипахте живота на пловдивчани

30.11.2023 | 16:50

Все едно охлюви сте избрали да работят.

Отговори
37 4
Диди

Диди

30.11.2023 | 18:59

Тези канали нали трябва да се отводняват.Кога Пловдив ще се управлява от пловдивчанин. Софийските фирми и проектантите съсипаха града.

Отговори
18 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?