Разграбиха като топъл хляб домовите книги

Незаконно е управителят на входа да иска ЕГН и номер на нотариалния акт, предупреждават от кметството

Книга на собствениците, по-известна от соцминалото ни като домова книга, бе най-търсената из книжарниците на Пловдив вчера. Тетрадката, в която управителите на блокове трябва да впишат имената на собствениците на апартаментите и домашните любимци, с които съжителстват, се изчерпа. В някои книжарници все още се намира луксозното издание на цена около 20 лева, в комплект с книга за приходите, и методически и нормативни материали, свързани със Закона за управление на етажната собственост. Той влезе в сила от 1 май т.г. В него е записано, че до понеделник всички, които притежават апартаменти в блокове, трябва да регистрират общо събрание на собствениците, да изберат управител, касиер, контрольор и членове на управителния съвет. След това управителите попълват типово заявление, което подават в районното кметства заедно с домовата книга и Правилник за вътрешния ред. Това е необходимо за вписване на сградата в публичен регистър на Пловдив.

Притеснени домоуправители хвърчаха вчера и търсеха информация за новия закон и документите. Този уикенд е последният срок, в който те могат да проведат общи събрания и да попълнят документацията. Ако комшиите във входовете не направят това, представител на районното кметство тръгват от вторник и в продължение на три месеца ще трябва да убеди живеещите в големите сгради да се регистрират. Ако това не стане, ще се налагат глоби от 100 до 500 лева.

В документацията няма да се отбелязват лични данни на собствениците и обитателите като ЕГН и номер на нотариалния акт. Причината е, че с тях може да се злоупотреби. Известни са вече случаи на извадени фалшиви документи и продадени жилища без собственика да знае. Всеки домоуправител, който си позволява да иска ЕГН и номера на нотариалния договор, нарушава закона, предупредиха от администрацията.

Законът за управление на етажната собственост бе приет с много скандали и променливи чувства. Повечето от собствениците се чудят как ще уредят въпроса с наемателите в блоковете, които непрекъснато се местят и и често не плащат за чистачка и асансьор.

От друга страна пък се слага край на съседските войни заради домашни любимци. Собственикът на куче вече ще плаща консумативните разходи в размер като за още един обитател. Разходите за поддържането на общите части - като стълбище, се разпределят поравно, според броя на собствениците и обитателите. Собственик или обитател, който отсъства повече от месец, заплаща за времето на отсъствие 50 процента от консумативните разходи. При належащ ремонт на общите части той се извършва само с решение на общото събрание на собствениците или на сдружението.

Общото събрание може да санкционира и съседите мърлячи, ако те не плащат такса за чистачка, асансьор или нарушават правилника за вътрешен ред. Глобите са от 50 до 150 лева за физическо лице и от 200 до 500 лева, за юридическо.   

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
д-р Петров, Пловдив

д-р Петров, Пловдив

27.01.2010 | 08:10

Е,това си е ПЪЛНА ИДИОТЩИНА!!!До сега се карахме,сега ще почнем да се бием.Не ме интересува кой с кого живее и къде живее.Щом не ми пречи...И не би трябвало и другите да ги интересува.

Отговори
0 0
Бай Иван

Бай Иван

31.10.2009 | 17:42

Ей...., това нашенецът умира да се реди на опашки и да търчи след безумни идеи. Някой може ли да ми припомни къде другаде го има Т'ВА? Пари ли бе, Ландън ли бе, Прага или пък Москва? Прочее, кой ги отпечатва всичките тези книги и други там неща? Пловдивчаниииии !?!?!?

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?