1553

Разграбиха 1 тон Цалапишки бабек на празника в селото

Над 1 тон Цалапишки бабек, приготвен от местни майстори, бе разграбен на празника в селото днес, каза за "Марица" кметът на селото Ивайло Данаилов. Празник на "Цалапишкия бабек и вино 2023" се провежда за трета поредна година в едноименното село. Тази година в надпреварата за вкусните пълнени фуски с месо участваха 20 кулинари, а в конкурса за вино - 18. 

Надпреварата за най-вкусен цалапишкия бабек, приготвен по традиционната за селото рецепта, се оказа най-оспорвана. Трима майстори отидоха на балотаж, след като журито се оказа затруднено да избере победителя, тъй като приготвеното мезе и от тримата се оказа достойно за приза. Оскарът за най-вкусен цалапишки бабек обаче  се оказа в ръцете на 13-годишния Ивелин Дзивков, който занесъл проба от специалитета на дядо си Иван Бамбалов.Той получи грамота и специален плакет, които му връчи лично кметът на община „Родопи” Павел Михайлов.

В конкурса за най-добро домашно вино победител пък е Атанас Байрев. 

С много песни и народни танци продължава празникът, организиран от кметството и местно народно читалище. Още рано сутринта най-посещавани се оказаха щандовете с цалапишкия бабек на местните кулинари. До обяд  вкусотиите бяха разграбени.  

Междувременно стана ясно, че във вторник Патентното ведомство е издало патент на местния специалитет от месо. Кметството и Община Родопи вече притежават марката "Традиционен цалапишки бабек". Целта е тя да се дава само на тези майстори, които при приготвянето на бабека, са спазили традиционната рецепта. Целта е да се възобнови местното производство, а сдружението "Цалапишки бабек" ще участва с тази марка на фермерски пазари.

Тайната във вкуса на цалапишкия бабек се дължи както на продуктите, така и в дългото зреене. В миналото то е продължавало половин година, като консумацията на готовия продукт е ставало по време на жътва. 

Оригиналната рецепта за цалапишки бабек изисква само накълцано, а не мляно свинско месо.  Що се отнася до подправките те са хубав червен и черен пипер, сол и кимион.

Овкусеното месо се поставя в свински стомах или дванадесетопръстник и се опушва по естествен начин в рамките на едно денонощие. После месото се суши на проветриво място около месец. В миналото са се използвали северните стрехи. 

Някога опушването се е случвало с помощта на орехова шума. Месото се е оставяло на студено, след това е бивало грижливо окачено на куките в огнището за около час-два. После колбасът се мести на проветриво място. Действието се повтаря в рамките на седмица, докато накрая не бъде преместен на таван или бъде оставен да съхне в сайвант. Местните разказват, че благодарение на опушването, месото се предпазва от поява на плесени и може да бъде съхранено чак до следващото лято. 

 

Оцени новината

Оцени новината
3.6/5 от 27 оценки
3.6/5 от 27 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?