Следвайте ни

Разглобяват виенското колело на площад "Централен"

viber icon

Демонтаж на виенското колело започна от сутринта, тъй като договорът за атракцията на пл. „Централен” изтече вчера. 

Работниците най-напред свалиха седалките, катерейки се по конструкцията, издигната на височината на 12-етажния бивш партиен дом.  На площада беше докаран камион с ремарке, за да може да изтегли съоръжението.  Не очакваме да има увреждания на настилката, казаха майсторите. 

Специалисти от община Пловдив ще направят оглед на площадното пространство, където в продължение на един месец пред виенското колело се редяха опашки от желаещите да видят панорамата на Пловдив. Ако има щети, общината няма да връща на фирмата внесената гаранция  от 23 100 лева.

 Управителят на фирма „Драгиев и ко” инж. Цанко Драгиев също се надява, че плочките са запазени. Както „Марица” писа днес, пространството, върху което беше монтирано колелото, е облицовано с бетонни блокчета. 

За площада все още няма акт 16, въпреки че е завършен през септември 2019 г. Едната причина е, че се чака съгласуване с НИНКН и Министерството на културата , втората е, че реставрацията на Римския форум – север, която в момента се извършва до пощата, е част от благоустрояването на пл. „Централен” . 

Снимки от Франк Воща

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?