49
Следвайте ни

Разглеждаме безплатно антиките под H&M на Главната, от утре - срещу 5 лв. ВИДЕО

viber icon

Пловдивчани и гости на града вече ще могат да се радват на нова атракция –  Източния сектор на Античния стадион на Филипопол. Той се намира  в подземието на бившия „Нармаг“ и настоящ магазин за дрехи на главната улица. Това означава, че градът под тепетата от притегателен център с историческа насоченост ще има възможност да се превърне и в място за шопинг туризъм. Освен това пространството ще бъде използвано  и за концерти и изложби, обясни зам. - кметът Пламен Панов.


Символично лентата на най-новия  туристически обект, който е част от  "Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив", прерязаха кметът Здравко Димитров и вицето му Пламен Панов. 
 

С отварянето на обекта туристите вече могат  да видят всички разкрити части от Римския стадион - на пл. Римски стадион, археологията под "Екселсиор" и най-новата - под магазина H&M. . Източният сектор се различава от този в „Екселсиор“ по начина на строителството. „В „Екселсиор“ седалките са построени върху скала в склона на Сахат тепе, докато тук трибуните са положени върху изкусно направени сводести конструкции“, обясни Таня Йорданова, екскурзовод в ОИ „Старинен Пловдив“ и добави, че самите седалки са нареждани без спойващ материал, което означава перфектна геометрия при строителните работи.

Посетителите могат да видят и място обособено за изхвърляне на животински трупове, станали жертва в гладиаторски схватки. Запазената централна трибуна от 240-метровото съоръжение, построено през втори век, е уникална и заради надписите, обозначаващи местата на знатните персони сред зрителите. Те са обозначени с инициалите „N и Z“.  На друга седалка пък има надпис, който указва, че там са седели химнопевците. „Хората, които са пеели химни в Римската империя обикновено са били много близо до императорската ложа“, разясни Таня Йорданова. Екскурзоводът добави още, че стадионът е функционирал до 4 век, а след това в задната му част е била построена цистерна, част от водоснабдителната система на Филипопол.  “Стадионът дава косвено сведения за това, че градът в онзи момент, 2-3 век, е бил огромен античен град по отношение на населението“, обясни Таня Йорданова. 

Обектът е включен в пакета за туристически обиколки, който Община Пловдив предлага, а стопанисването му е възложено на ОИ "Старинен Пловдив". Посещението само на него ще става с билет на цена 5 лева. В първия ден обаче входът е свободен с гид. Десетки пловдивчани използваха възможността да разгледат забележителността безплатно. Фирма "СС Пропърти" ООД е инвестирала в реставрацията и консервацията на археологическия обект 2,5 милиона лева при извършване на ремонта на сградата. Концепцията за изграждане на обекта е авторска разработка на българския екип и е споделена от австрийските инвеститори – собственици. Извършено е и освеждане на обекта от ОП „Жилфонд“, закупено беше и оборудване и се постави фискално устройство, за да могат да бъдат продавани билети.
 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

селяния

селяния

27.09.2021 | 12:26

Лъха на ужасна селяния от снимките. На снимките една туристка си е сложила крака върху руините, а друга я снима!!!! И тези римлянки пред наредените трима четирима броя кметове не ви ли изглеждат налудничаво? Селско и пошло. Личи си, че управляващите нямат вкус и елементарна мярка.

Отговори
3 1
222

222

27.09.2021 | 14:16

това не са туристки а служителки на общината

Отговори
5 1
ниско ниво

ниско ниво

27.09.2021 | 12:22

Тоя вестник няма ли Редактор? В заглавието пише Гладната вместо Главната. В бързината да направите пиар на местните гербаджии и да отразите поредното "голямо" събитие в туристическия Пловдив сте си омаскарили заглавието!

Отговори
1 1
Мимето

Мимето

27.09.2021 | 12:19

То и без туй дрехите там бяха като антиките - безумно скъпи а напазарувани на кило от Капалъ чаршъ.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?