Следвайте ни

Раздават на социални домове и кухни месо за Куран Байрам

Турският Червен полумесец дари 50 жертвени животни, доброволци на БЧК се включват в акцията, старта в Пловдив дава турският посланик Айлин Секизкьок

viber icon

Социални домове и кухни ще получат месо, което да достигне до мюсюлмани и християни по повод утрешния Курбан Байрам. За първи път в мащабната акция за празника участват организации  и на двете общности. Турският Червен полумесец дарява 50 жертвени животни, които ще бъдат заколени по правилата на исляма и при спазване на санитарните норми в кланица в Джебел, след което ще бъдат превозени със специални хладилни микробуси. 

Отделно други дарители са предоставили още 8 животни.  Така ще бъдат осигурени съответно по 2200 и 240 пакета с месо. Те ще бъдат раздадени на институции съвместно с БЧК, като списъкът е изготвен и с участието на общинската дирекция „Социално политика“ – за да бъдат обхванати най-нуждаещите се.

Месото ще бъде разпределено в общо 7 области, каза председателят на Мюсюлманското настоятелство Ахмед Пехливан. Сред тях са Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Смолян, София. Най-голямата част е за старчески домове, социални заведения и кухни в Пловдивско и Кърджали, където по препоръка на БЧК ще бъдат подпомогнати и психиатричната болница и два социални дома.

Началото на кампанията се очаква да даде в четвъртък лично турският посланик у нас Айлин Секизкьок, която ще пристигне в Социалния дом на БЧК. Направена е организация социалните домове да пратят там свой превоз, с който да получат месото от  хладилен камион на Турския Червен полумесец. В акцията по раздаването ще се включат и негови доброволци, и активисти на БЧК. Участват още фондация „Заедно“ и Сдружението на турските бизнесмени „Бултиш“. Така на празника ще дадем пример за добри отношения между общностите, като едновременно ще подпомогнем и мюсюлмани, и християни, каза Ахмед Пехливан.

  Районното мюфтийство отделно е приготвило 300 пакета с по 5 килограма месо, които в четвъртък, пак с помощта на доброволците от БЧК, ще бъдат раздавани в Имарет джамия, а след това и на нуждаещи се по махалите.

Празничният намаз за Курбан Байрам започва утре в 6.40, около 7 часа мюсюлманите ще излязат от молитвените храмове. В Джумая джамия очакват новия генерален консул в Пловдив Корхан Кюнгерю и шефа на Турския Червен полумесец Надир Тюлек, добре дошли на кафе след службата са и първенците на града, каза Ахмед Пехливан. 

Традицията на празника повелява семействата да заколят курбан, а част от месото да дарят на бедните.

Снимка от Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?