Следвайте ни

Раздадоха 800 томчета в кампанията „Книга за смет” СНИМКИ

viber icon

Над тон пластмасови отпадъци за рециклиране събраха пловдивчани само за два часа в пункта на паркинга на хипермаркет в ЖР „Тракия” в неделния ден. По същото време се приемаха и на още едно място - пред Военния клуб в центъра. А всеки, който предаде поне килограм, си тръгна с томче по избор от кампанията „Книги за смет”.

Фани Димова започнала да заделя бутилките от препаратите за чистене и други опаковки от пластмаса още преди 4 месеца, когато разбрала, че ще има есенна кампания в няколко града. Вчера докара с колата си и още няколко дами, които като нея подкрепят отговорното потребление.

Доста е трудно да се мъкнат чували пеша или с градския транспорт,

особено при акции за събиране на стара хартия, обясни жената. Затова настоя за повече пунктове по кварталите, докато кантарът измери трите чувала от по 3,5 кг, 7 кг и 9 кг.

Освен приятелките Фани е организирала за каузата и съседките - апартаментът й е на последния етаж и там е поставила съдове за разделно събиране, в които целият вход сортира хартия, пластмаса и стъкло.

Жената е активен участник и в инициативите "Капачки за бъдеще" и "Да почистим България заедно".

Гого е само на 3 г. и тази есен тръгнал на детска градина, но също вече знае от майка си Лора Колева, че

пластмасовите опаковки от кремчетата не се слагат в общия боклук.

Още миналата година двамата предали пластмаса в кампанията и получили срещу нея „Любими детски стихотворения за България”.

Сега те пак бяха на щанда в съседство с пункта за предаване на вторичните суровини. С талончето от там всеки можеше да избира още между „Дивото зове” на Джек Лондон”, „Дивите лебеди” на Андерсен, „Д-р Дулитъл” и бисерите на клиенти, записвани от книжари и събрани в томчето „Влиза един човек в книжарницата”.

Тайфата на четвъртокласниците от СУ „Димитър Матевски” Ева и Християн предаде общо 13 кг пластмаса, а от София специално си донесе торбата с отпадъци и братовчедът на момичето - шестокласникът Дани. Ева и друг път е първа активистка в подобни акции. Участвала е и в „Стара хартия за нова книга”  -

 хем разчиства от къщи старите вестници на дядо си, хем взима ново четиво.

Този път изборът се оказа тежък, защото тийнейджърите изчели през лятото доста неща - „Хвърчaщата класна стая”, „Приключенията на Том Сойер”, „Мери Попинз”, „SОS, нова учителка!”. Насоки и за четенето и за екоповедението дава бабата на Ева, която е учителка.

Стари продънени легени, бутилки, опаковки от перилни препарати, счупени играчки и една пробита кофа бяха погълнати и пресовани от камиона за пластмасови отпадъци.

В България вече има култура за отговорно потребление, доволен бе Георги Събев от издателство „Смарт букс”, което раздаде само до обяд около 800 книги в пункта в „Тракия”. Печатат се специално за кампанията в различни тиражи. Стоев припомни, че отпадъците трябва да се смачкват добре преди изхвърляне. Общият резултат от кампанията в София, Плевен и Пловдив ще бъде обявен до дни.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?