Следвайте ни

Разбитият хеликоптер на Крумово водел парада на Гергьовден

viber icon

Военнотранспортният вертолет Ми-17, който падна на авиобаза Крумово, е 30-годишен. Машината е съветско производство и е можела да лети още 200 часа, преди да  се направи отново ремонт. Хеликоптерът е водел парада на Гергьовден и е собственост на авиобаза "Крумово". Той е преминал ремонт в ТЕРЕМ "Летец" в София през 2016 г. В армията има още пет такива хеликоптера.

Преди трагедията, в същия ден, вертолетът, който е на въоръжение в 24-та Авиобаза Крумово от октомври 1989 г., е имал други 3-часови полети. Изпълнил е учебна задача край полигона в Црънча, в която са участвали и Специалните сили. На машината са летели други екипажи, които също не са докладвали за технически проблеми. Такива не били забелязани от техниците на авиобазата при рутинните проверки при кацането и излитането на вертолета.

Вчера следобед в абиобазата в Крумово посрещнаха президента Румен Радев, който дойде за среща с командния състав на поделението. Държавният глава отказа да коментира ситуацията пред журналисти. По-рано през деня обаче той беше при оцелелия борден техник Алексей Каменов във ВМА. Там Радев заяви, че това е една голяма трагедия, и призова да няма политически спекулации, защото не е морално. "Нека обаче не забравяме, че останалите от утре продължават да летят и ние сме длъжни да посочваме проблемите и да настояваме за решаването им", каза президентът.

Той припомни, че за по-малко от година у нас за втори път загиват летци, и заяви, че не бива заради користни цели да се излагат на риск животът и здравето на военнослужещите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?