2374

Райя създава уникати с ръчна хартия и шевна машина

Идейник с разгъващи се страници замества офис тефтера, книжен ангел е писмо до майката и дъщерята

Когато споделяме, ние сме любов.

С това кредо едно 23-годишно момиче прави у дома ръчна хартия, втъкава в нея кафе, лавандула, розови листенца. Търси добри думи, които да ѝ пришие. Използва парчета от стари дрехи и вестници, остарял речник. Почти без лепило, с тегелите на една шевна машина, създава от всичко това картички и странички в албуми за снимки, спомени, идеи.

На визитката ѝ пише: „Подари усмивката си… на себе си и на целия свят. Носиш красива душа! Благодаря ти!“.

А всяко изделие е "подписано с любов“.

От малка обичам да правя разни неща с ръцете си, казва Райя Недялкова. Някъде по времето, когато се научила да пише, драснала едно писъмце до Дядо Коледа да ѝ донесе шевна машина. Така и не я получила тогава. Купила си я сама преди 3 години.

Между детското писмо и по-новото време Райя завършила Математическа гимназия в родния си Шумен - в паралелка със засилено изучаване на физика. През всички години обаче, трябва ли да се поднесе нещо мило на класната, измисляла най-оригиналното и от проектите ѝ се раждали подаръци със сантимент.

Когато 2017 г. дала в ръцете ѝ дипломата за средно образование, абитуриентката съвсем не знаела какво да прави с нея и накъде да поеме. И понеже от 16-годишна печели джобните като сервитьорка, продължила с това - докато реши какво иска да прави с живота си.

Но трябваше да изляза от този порочен кръг, скоро си дала сметка Райя. И се сетила за всички хубави подаръци, които сама е правила, за да радва хората около себе си. От клипове в Ютуб изучила техники за правене на ръчна хартия.

Оставила таблата и стегнала куфара за Англия -

за 3 месеца да събере пари, за да кандидатства артспециалност и да може да се издържа като студентка. Тъкмо я приели във Великотърновския университет, и пандемията пратила всички у дома пред екраните. А как се учи изкуство така? Нямаше смисъл и след първата година прекъснах, разказва Райя.

В домашното ателие обаче работата не замряла. Приятелят ѝ Валентин, който я подкрепя във всичко,

измайсторил такъмите, които са нужни

за направата на ръчна хартия. И когато се родило дете на вуйчото на Райя, семейството получило най-невероятния бебешки албум.

Да го измисли и направи отнело на Райя повече от времето, за което се износва рожба - почти година. Няколко пъти променяла идеята. В крайна сметка албумчето е с няколко глави: преди да родя, бременността, когато се родих... На последната страница има две книжки, които се дават на двете семейства - като орисници да напишат в тях пожелания за пеленачето. Свои наричания отправя и авторката.

„Следва продължение…“, написала накрая, без да знае, че важи и за нея самата. Изработила още няколко албумчета  за приятели с деца.

Оттогава всеки неин нов продукт минава по този път - първо отива като специален дар при приятел. После Райя прави още няколко вариации - за непознати, които ще видят в тях своето чувство и ще искат да го поднесат на близък човек.

"Книгите дават душа на Вселената, криле на ума, полет на въображението и живот на всичко", пише на нейните авторски книгоразделители. Идейник с разгъващи се страници вместо офис тефтер и ръчно изработени албуми за бебе и сватба подрежда Райя, когато тръгне по базари - пловдивския „Капана фест“, софийския „Миш-маш“. Мечтата ѝ е

да създава книги от ръчна хартия.

И даже вече има две - с избрано от стиховете на Димчо Дебелянов и любовна лирика на Яворов. Би искала да посегне и към други, но са проблем авторските права. Вазовият пътепис „Из Родопите“ и къщата на вуйчо ѝ в Балкана са вдъхновение за следващата книжка-уникат.

 

Книжен ангел й дава кураж

За първи път по Коледа Райя се престрашила да предложи свое творение на клиенти - ангел от хартия и дантела. Заваляха поръчки по интернет и добих кураж, разказва младата авторка.

За 8 март направила нов вариант на ангела с послание за майката, притча за връзката й с детето, Вазов стих и други крилати фрази на известни хора. Така се родил комплектът „Писмо за мама“. 

Да втъкне фантазия в късчетата хартия, тегелите и думите, носи на Райя удовлетворение и радост, дава воля на любовта.

Това, което създава, не е за всеки. Но има много хора, които го ценят - въпросът е как създателите на ръчни творения да стигнат до тях, узнала авторката. Китайската ширпотреба на дреболиите за подарък и „униформените“ покани за сватби винаги е готова да замести с авторска картичка или плик за пари. Получателят първо вижда ръкописния й почерк пак в онези думи: „Подари усмивката си… на себе си и на целия свят. Носиш красива душа! Благодаря ти!“. Следващата страничка е с редове за личното послание на човека, който подарява.

Вместо марка, на плика е пришит личният „печат“ - „направено с любов“.

Вместо адрес е написано: „Предай нататък...".

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?