2374

Райкметът на "Западен" Димитър Колев - управникът, който предпочита парковете пред паркингите СНИМКИ

Кметът на район „Западен“ в Пловдив Димитър Колев е роден на 26 януари 1978 година в Пловдив. На поста е вече втори мандат. Има три деца - две момичета и момче. Завършил е бакалавър с туризъм, след което магистратура по международни икономически отношения във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. 10 години работи в сферата на частния бизнес - мениджър в областта на туризма. От 2011 година до август 2013 година е общински съветник от ПП ГЕРБ в Общински съвет-Пловдив. През август 2013 г. сяда на кметския стол в „Западен“ и е на поста вече 9 години.

Димитър Колев е на 44 години. Животът отдавна му е показал, че за да спечелиш доверието на хората не са нужни думи, а дела. Като районен кмет той приема присърце проблемите на поверения му „Западен“ и се стреми да ги разрешава с олимпийска скорост. Естествено, не всеки път успява, но е вложил цялата си енергия и съзнание да го направи. Благодарение на усилията му,

районът остава един от най-зелените,

въпреки лудото строителство и никнещите като гъби нови жилищни кооперации. Той е съсредоточил усилията си в изграждането и поддържането на паркова среда и е главният виновник в кварталите „Прослав“ и „Смирненски“ да има толкова много места за отдих на възрастните и за игра на малчуганите.

Изключително важна роля за това да превръща район „Западен“ във все по-добро място за живеене е фактът, че е там от години и го познава до най-малкия детайл - както хубавите му страни, така и лошите.

Иначе Колев е израснал в града, но в кв. „Изгрев“. Живял е в апартамента на родителите си. Неговият баща е от село Селци, а майка му от Момино село. До 22-годишна възраст животът му минава именно в „Изгрев“. Там учи, там се ражда първото му дете - дъщеря му Кралина.

В кв. „Смирненски“ попада случайно

„Причината беше, че живеехме заедно с родителите ми в апартамента и искахме вече да се отделяме. Трябваше да се прави и ремонт на банята. Казах си - вместо да правим този ремонт и да влагаме средства, по-добре да се преместим. Много исках да живея в „Тракия“. Ходих по брокери, водиха ме да оглеждам жилища напред-назад. „Смирненски“ въобще не е бил в плановете. Един ден брокерката ми звъни и ми казва, че има много хубав апартамент в този квартал, и ме попита дали искам да го видя. По принцип търсех друго, но ми стана съвестно за жената и отидох да го разгледам. Така стана, че ми хареса. Имах повече приятели в „Тракия“ и „Изгрев“, но продадохме апартамента и се преместихме в „Смирненски“. От първия ден си казах: „Това наистина е един хубав квартал за живеене, с всичките му дадености - на съвсем близко разстояние има парк, магазин, болницата е на една ръка разстояние, молът, Гребната база“, разказа райкметът.

Дори синът му Николай, неговото второ дете, се ражда на метри от жилището. „Прозорецът ми гледаше към болницата. Толкова близо бяхме“, каза Колев. Третото му дете - дъщеричката Ивайла, идва след раздялата със съпругата му. Детенцето вече е на година и 7 месеца, а

гордият татко полага грижи за цялото си семейство

 - дъщерите и сина, както и за приятелката си. Свободното му време не е много, но се стреми да бъде с тях при всеки възможен момент и да им отделя нужното внимание.

„Кметът няма работно време. Той е на разположение 24/4/365. Понякога ми се карат, когато вкъщи непрестанно говоря по телефона и съм ангажиран с нещо, свързано с работата ми“, споделя Колев.

Преди политиката 10 години върти хотел на „Златни пясъци“

Завърших бакалавър с туризъм, за да мога да бъда управител на хотел на морето - такива бяха изискванията. Менажирах обект на „Златни пясъци“, спомня си още Колев. Там целодневно работи с хора, с бизнес партньори и добива изключителни комуникативни умения.

„В бизнеса не е лесно - там е борба за партньори, за клиенти, за качествен персонал“, описва обстановката той и не крие, че на моменти се замисля за връщане към туризма и хотелския мениджмънт.

„На моменти наистина се замислям. Някой като ме пита дали отново ще се кандидатирам за кмет на района, не мога да отговоря. В бизнеса не е лесно, но тук е още по-трудно. Трябва да се вслушваш в мнението на хората, има доста ограничения, финансовите ресурси не стигат категорично. Проблемите са милион пъти повече от възможностите, които имаш пред себе си. Трябва да избереш най-правилните приоритети. Дали ще се прави улица или парк, това го решава кметът на района. Ако не си идеен, нищо няма да стане. Не е лесно, но въпреки това, ако човек има желание, се справя. Замислял съм се - ако бях си останал в бизнеса, щях да бъда по-добре със сигурност, но въпреки това си харесвам работата. Вярвам, че нищо не става случайно. Щом е станало, така е било писано. Дошъл съм, ще свърша всичко по най-добрия начин, по който мога“, убеден е Колев.

Той сподели, че няма абсолютно никакви притеснения дали ще бъде районен кмет, или не.

„Не треперя за този пост. Знам и съм уверен в себе си какво мога да правя, с какво мога да се занимавам, не съм мързелив. Има повече от година до изборите. В политиката 6 месеца например е много време. Аз не съм решил дали съм дотук, или пък има още какво да дам. Има си партия и структура, които също решават дали ме бива, или не. Като дойде 2023 г., ще направим една равносметка какво сме свършили“, посочи райкметът.

След глада в казармата - техник в кабеларка

Колев влязъл в казармата през 1996 г. Там го заварила голямата криза от 1997 г.

"Настана голям глад. Сутрин ни даваха чай с парче сирене, с две филии хляб. При възможност си вземахме банички от лавката. А когато излизах в отпуск, вземах биренки, изпичах ги и си ги носех в казармата. Тогава пушех цигари. Сменяхме по 10 вида, защото няма. От тук намериш една, от там друга. Няма да забравя как един ден сядаме да ядем, вземам филия хляб и гледам, че в средата на филията има дупка. Вземам целия хляб и виждам, че дупката е там. Някаква мишка я пробила и издълбала целия хляб. 

Уволних се през януари 1998 г. Още преди това през познат си бях намерил работа. Буквално на втория-третия ден след излизането си започнах. Станах техник в кабелна телевизия „Евроком“, със зона „център-запад“. След това преминах в аварийната група. Главната беше моят район. Общо взето, винаги досега работата ми е била свързана с много комуникация с хора. Може би това ми е помогнало много“, спомня си още Димитър Колев.

Харесал Борисов по телевизора и се записал в ГЕРБ

Винаги съм се интересувал от политика. Като малък си спомням как съм гледал по телевизията Народното събрание. Било ми е интересно, не знам защо. Следях Бойко Борисов, много ми харесваше като поведение и като действия. Когато каза, че ще прави сдружение, си казах: „Ще се запиша“. Отидох в офиса на ГЕРБ на бул. „Мария Луиза“, не познавах абсолютно никого. Никой не ме е карал да се записвам или нещо подобно. Попълних нужните документи. По онова време имаше групи по интереси. Аз бях в тази за култура и туризъм. Редовно се правиха събрания, обсъждахме различни неща за Пловдив. Така или иначе, случайно попаднах, без никаква намеса. След това от сдружение преминахме в партията. Не съм имал никакви очаквания. През годините си бях активен член на партията. През 2011 г. бях в листата с общински съветници и станах такъв. През 2013 г. решиха да сменят досегашната кметица на „Западен“ Десислава Желязкова и се оказа, че аз бих бил подходящ за тази работа. Не се бях занимавал досега с подобно нещо. Не знаех дали ще се справя, но си казах, че ще дам всичко от себе си. Така всъщност през август 2013 г. станах районен кмет и престанах да се занимавам с всичко останало, разказа Димитър Колев.

Влюбен е в моторите и конете, чете Оруел

Влечението му към моторите датира от детските години. "Най-вероятно е дошло от баща ми. Той ми е разправял как е имал мерак за мотор. Работил в ТКЗС, събрал пари и си купил чисто нов „Балкан 250“. Взел го зимата и си го прибрал в стаята на къщата на село. И така до пролетта. Той е бил моторист, като малък ме возеше. Сега обожавам да карам мотор, да обикалям както в България, така и извън страната. Ходим в Гърция, на ден минаваме по 500-600 км без проблем. Много често тръгваме от тук, ходим до Старозагорските минерални бани, правим за ден по 150-200 км“, споделя райкметът.  

Колев обича и да язди. Слуша всякаква музика - и рок, и родната естрада, и гръцко, и попфолк. Не робува на един стил, а слуша това, което му допадне като мелодия и послание. Сред хобитата на Колев е също да снима.

Има си фотоапарат, щрака и с телефона си. Чете всяка вечер, преди да заспи. В момента разгръща книгата „Ферма за животни“ на Оруел.

„Чел съм я, но сега я препрочитам. Чета книги от всякакъв тип, без любовни романи. Вълнуват ме и научни статии“, каза Колев. Върл фен е на предаванията по National Geographic.

Първото ми море в Гърция беше трагично

Допреди 4 години не бях ходил в Гърция. Не харесвах това, че всеобщото мнение беше, че гръцкото море било по-хубаво. Може би защото знам колко усилия сме хвърлили, за да привличаме туристи и да правим какво ли не, и не сме били по-лоши от гърците.

Отидохме в едно село Никити. Приятел ни организира 3 семейства. Аз съм свикнал, когато гледам и избирам хотел или къща, да ги оглеждам от много страни, защото много често заблуждават. Погледнах тази къща, която е резервирана, и попитах има ли три спални, къде ще спим. „Спокойно, всичко е наред“, ми отговори моят приятел. Отиваме там. Малка къща, с малък хол, горе две спални и накрая таванско помещение с две легла.

Като най-млад казах, че аз ще съм най-горе. Но там нямаше врата, сложих едно одеяло. Само на едно място можеш да стоиш прав, куфарът хвърлен в единия ъгъл, само една баня за всички 6-има възрастни, дете и куче. Най-странното е, че този грък просто си беше взел чантата и излязъл. В шкафовете имаше снимки и документи, на жена му някакви плетива. Буквално беше си живял там до минути преди да пристигнем. Като видях какви са условията, наистина исках да си тръгвам. Но останах. Организирахме се, направихме график на банята. Голямо парти беше. С всяко едно идване след това нещата ставаха все по-добри и постепенно започнах да харесвам Гърция.

Пенсионерки го търсят през Фейсбук по всяко време

Димитър Колев е от районните кметове, които изключително уважават пенсионерите. Връзката е взаимна и силна. Те го търсят за решаване на различни проблеми, канят го на събития, а той присъства и откликва на всяка молба с най-голямо удоволствие. И не само. Колев обръща внимание на всеки един сигнал, питане, препоръка или искане на жителите на района.

„Звънят ми и ми пишат навсякъде - особено през социалните мрежи. Вече има много канали за комуникация. Това е постоянно и не може да не отговориш на хората. Чудесно е да има такава бърза връзка. Тя обаче пък понякога поражда очаквания, че колкото по-бързо си се свързал с кмета, толкова по-бързо ще реагира. Но това не е така. Понякога проблемите изискват дни, седмици, месеци за решаването им. Приятелките му от пенсионерския клуб също имат профили в социалните мрежи и го търсят активно. „Помагам им с всичко каквото ми е по силите“, сочи Колев.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Георги

Георги

01.05.2022 | 16:30

Не щеш да си бизнесмен а кметин. Що така бе Митко? Салса разбрах най добре е да харчиш чужди пари много пари и да не носиш отговорност, добре си се ориентираш. Има балъци има тарикати, ти си от тарикатчетста

Отговори
1 1
Пепа

Пепа

01.05.2022 | 11:03

Прав си кмете трудно е в бизнеса затова си в политиката, харчиш парите на данъкоплатците както решиш да даваш обещания които не изпълняваш а далаверата е безгранична от подпис до разрешителни проекти а бе с една дума келепир отвсякъде, срастване с креслата докато поп не ви мине отпред

Отговори
3 0
Ава

Ава

01.05.2022 | 10:39

На бивши зелени места изникнаха мастодонти без нито 1 дърво около тях По Пещерско шосе и от двете му страни, около МОЛ - а, край Гребен канал, на входа за Прослав. Междублоковите пространства са занемарени-няма нито 1 ново дръвче, липсват пейки, детски площадки. А, да! Има 3 парка за 40000 граждани в района! Голяма гордост за този дълъг апотеоз.

Отговори
4 0
Йово

Йово

01.05.2022 | 08:07

Паркове не е правил, последния до 6.ти септември бутнаха фурната и изчистиха, но какво, ще бъде не се знае. А гребната да не говорим, там става втора шекер махала, зад мол Пловдив, ако има как на пътя, ще започнат да строят, та кмета да вземе са поработи и да престане това бетониране!!!!

Отговори
4 0
Бардак

Бардак

01.05.2022 | 07:47

Тия кметове на ГЕРБ са взели на концесия районните си. Корупциятя е огромна при тях, както и комисионните. Това кметче колко е платило за тая статия на Марица, и от заплатата ли ги е дал??

Отговори
4 3
Лаутаджия щастливец

Лаутаджия щастливец

01.05.2022 | 05:52

Прав е, че Тракия е най-хубавия, най-уредения квартал. Лаута от буренясало място стана рай. Живея в Лаута - имаме си барбекюта, фитнес. Събираме се комшиите. Децата карат колела и ролери. Не бих заменил. Гребтата база е пълен ужас - абсолютен бетон става.

Отговори
6 0
Прослав

Прослав

30.04.2022 | 20:12

Да, винаги предпочита зеленото, нема празно

Отговори
7 1
4000

4000

30.04.2022 | 19:15

Виждаме как предпочита парковете, около Гребната вече има цял нов квартал!

Отговори
14 0
Ами

Ами

30.04.2022 | 17:51

Новите паркове ок, добре са ама старите са в окаяно състояние. В това число и междублоковите пространства.

Отговори
10 0
Бай Ставри ви чака

Бай Ставри ви чака

30.04.2022 | 17:36

ГЕРБАДЖИЯ ЛИ Е, НЕ МИ ГО ХВАЛИ . ЕДНА ЛОПАТА В ГЪРБА И ПРИ БАЙ СТАВРИ. ТОТКАЪА И ТОЙ ТОЗИ МЕГА АПАШ

Отговори
7 10

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?