Следвайте ни

Райкмет дари петле за Банго Васил, Столипиново го показа  на внуците в Германия ВИДЕО

viber icon

В семеен кръг, скромно по къщите, почна тази сутрин ромската Нова година в пловдивския квартал „Столипиново“. Докато райкметът Иван Стоянов звънна да честити Банго Васил във фондация „Рома“ и прати гересто петле за празника.

Неочакваният дар изправи председателя Антон Карагьозов пред трудна дилема - как хем да разиграе птицата на томбола, за да няма скрито-покрито къде е отишло пернатото, хем да не наруши противоепидемичните мерки, заради които не планува по-отрано  обичайното посрещане на Василица в махалата.

И без предварителна подготовка обаче, там веселбата става бързо. Пред офиса бе изнесена една тонколона, Софи Маринова извиси глас.

На дървена дъска тънко-тънко бе нарязано парче  сланина. Местните напалиха барбекю в двора и скоростно се направи организация за една тенджера кюфтета. Ароматът от скарата се разнесе из махалата и събра тези, които не са на училище или работа. Надошлите 20-ина човека, заедно с талонче за участие в томболата, получиха инструкция да спазват отстояние и маска в цветовете на циганския флаг с надпис „Горди роми в свободна България“.

Първата наздравица беше за всички, които не се срамуват, че са от циганската общност.

Петлето с тегло 4,5 кг първо се подплаши от шумотевицата, а после се кротна на плочите пред фондацията. Видяха го чак в Германия – с видеовръзка в реално време през телефона. Шефът на младежката организация „Рома“ Асен Карагьозов я уреди, за да може и 4-годишният му внук, кръстен на негово име, да види петела. „Честита Нова година, папо!“, мярна се пред камерата от България и прадядото Антон. На 44 г. синът му Асен вече е дядо на три внучета. Докато им се радва, някой изкомандва да се пуска музиката.

На ромски и български Асен Карагьозов поздрави ромите и обясни, че тая година ги чакат три важни събития. Новото национално преброяване вероятно ще покаже, че са много над 324 000, прогнозира той и призова събратята си никой да не се притеснява да заяви етноса си, дори да се е интегрирал успешно. Второто изпитание ще са изборите, на които ромите получиха съвет да гласуват само за партии, които имат програма за тях и са скрепили обещанията си с подписан меморандум с общността. Третото важно нещо ще е прегледът на жилищния фонд.

Здраве и работа на всички, пожела и Антон Карагьозов и обеща догодина наистина да отпазнуват Василица, както си му е редът. Повика малкия Джан, свали му плетената шапка и в нея разбърка номерчетата за томболата.

12-ицата донесе късмет и петел на най-възрастния сред присъстващите – 82-годишния Наско. Жена му ще го сготви – това е женска работа, на нея се паднала и парата от питата. Мъжът си пожела тя да навърти поне 90 г.

„Има празник, ама няма весело!“, закахъри се 57-годишният Асен Кочев. У тях сложили маса, но седнали без настроение със сина и снахата. Семейството е от рода на железари, дядото завещал и имота, и занаята. "Обаче всичко се срина покрай пандемията, работата замря. Затова не ни се ще ни да празнуваме, ни даже да говорим - описа Асен. - Ама, берекет версин,  изкарахме само по една настинка, досега ковид не ни е влязъл в къщата“.

Суматохата и музиката събраха и местните момчетии Димчо, Илия, Божидар, Васил и Васко.

Добре, че стана чак по обяд, та  свършили онлайн часовете в ОУ „Димчо Дебелянов“, където Илия е петокласник. Твърди, че се включва редовно и в клас му харесва. Но когато няма присъствени часове, приятелите не му липсват, защото са през една къща. Снощи, на ромската Бъддни вечер, майка му наготвила пържоли и кюфтета. После се повеселили с танци.

Снимки: Атанас Кънев

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?