49

"Райънер" иска 50 000 евро годишно за нова линия от Пловдив

Нискотарифният авиопревозвач „Райънер“, който обслужва полетите от Пловдив до Великобритания, поставя непосилно условие, за да открие нова линия, но пак до Острова. За целта иска промоционално финансиране от 50 000 евро годишно. Изискването е посочено в писмо до ръководството на Фонда за развитие на летище Пловдив в лицето на кметовете на общините Пловдив, "Родопи" и Чепеларе - Костадин Димитров, Павел Михайлов и Боран Хаджиев, които са в Управителния съвет на Фонда. Писмото е парафирано от изпълнителния директор на „Райънер“ Браян Мишел.

Идеята е новата линия до Обединеното кралство да е сезонна и да стартира от зимата на 2024/2025 с един полет на седмица. От авиокомпанията предлагат да бъде сключено ново 4-годишно маркетингово споразумение или допълнително към съществуващото, за активно популяризиране и повишаване на информираността за нов маршрут до Пловдив. В документа обаче не е посочено до коя точка на Острова ще се лети.

Наскоро от ръководството на летището обвиниха в нехайство определени общини, които спъвали разкриването на редовни авиолинии до Пловдив. Не били превеждани годишни  вноски и това се превръщало в хроничен проблем. За тази година коректни били единствено "Родопи", Хисаря и Чепеларе, които са и единствените членове-общини на Фонда. Истината е, че Фондът се разпадна преди няколко години, а дейността му се възстанови през 2022 г., но малко общини имат желание да се включат и да го финансират. 

В момента от пловдивския аеропорт се изпълняват полети единствено до лондонските летища „Станстед“ и „Лутън“, съответно от „Райънер“ и унгарската „Уиз Еър“. В писмото се напомня, че от 16 декември тръгва нова авиолиния от Манчестър до Пловдив.

Проблемът е, че се спряха изключително оборотните дестинации до германските градове Франкфурт, Дортмунт и Меминген, което предизвика гнева на много граждани. Наскоро бе закрита и обещаващата редовна линия Пловдив - Истанбул, която обаче оцеля само няколко месеца. Преди това бяха анулирани и полетите до Брюксел, Милано и Дъблин. Заради военните действия за неопределено време са канселирани и полетите до Москва и Тел Авив.

Както "Марица" писа, в момента тече поредният конкурс за управление на "Летище Пловдив" ЕАД, а за шефския пост има десет кандидати.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Бозичката

Бозичката

07.12.2023 | 19:57

Спасе каде сиииии, спъси ниииии........

Отговори
0 0
Скоро ще се разпадне

Скоро ще се разпадне

05.12.2023 | 18:04

и тази авиокочина с авиоспецназита.

Отговори
5 1
Пацо

Пацо

05.12.2023 | 17:47

Ами летището нали има рекордни приходи, да платят те, само цоцане от фонда, нахална история!

Отговори
6 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?