Следвайте ни

Рамазан Байрам влезе в Културния календар на Пловдив

viber icon

Трите мюсюлмански празника - Рамазан Байрам, Курбан Байрам и Ашура - вече ще се празнуват като част от Календара на културните събития на Община Пловдив.  Допълнението към  програмата за 2020 г. бе предложено вчера на сесията от съветника от ДПС Али Байрам и прието от кмета Здравко Димитров, без да се подлага на гласуване.

Живея в „Столипиново” и през 2019 г., когато градът беше Европейска столица на културата, не съм забелязал чак толкова много културни събития в квартала, изтъкна от микрофона Али Байрам и даде за пример масовото честване на мюсюлманските празници. Съветникът не поиска те да бъдат финансирани от общинския бюджет, а само да присъстват в Културния календар като празници.

Веселка Христамян от Демократична България тутакси подсети колегите, че и един от празниците на арменската диаспора също би могъл да намери място

с​ред културните събития на Община Пловдив. Здравко Димитров не възрази, пък и пари от бюджета за тези събития не бяха искани.

Почти 2 млн. лева бяха планирани за събитията, включени в Календара за 2020 г., но на сесията сумата беше леко завишена с 200 лева за отбелязване на годишнината от Илинденско-Преображенско въстание. Идеята даде Стефан Послийски от ВМРО, който напомни, че патриотите всяка година честват датата, но включването <210> в Календара с поклонението пред паметния знак в "Кючук  Париж" означава, че и представителите на местната власт ще поднесат венец.

Демократите пък поискаха 400 лева за честване на 1 февруари, обявен за Ден за почит към жертвите на комунистическия режим. Това ще бъде още едно потвърждение, че управлението на Пловдив е дясноцентристко, мотивира се Йордан Иванов от ДБ.  Предложението обаче не мина, тъй като беше подкрепено само от 23-ма съветници при задължителните 26.

Бюджетът на културните събития беше утвърден с 36 гласа и само четиримата съветници от ДБ се въздържаха. За традиционните фестивали са планирани 225 000 лева. От тази сума за Международния фолклорен фестивал, който ще се прове​де през юли на Античния театър,  са предвидени 110 000 лева, за Сцена на кръстопът - 52 000, за Есенен салон на изкуствата - 40 000, за Рок форум ​-Музика от вековете - 84 000 лева. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?