Раковски към Пловдив: Дайте 5 млн. лева или няма да пуснем завода

Общинските съветници скочиха срещу Славчо Атанасов, от БСП му препоръчват да спре да играе на доброто ченге

Община Пловдив трябва да извади от оскъдния си бюджет 5 милиона лева и да ги даде на Раковски, за да заработи заводът за твърди битови отпадъци в Шишманци. Безпрецедентното искане за компенсации внесе разкол в местната власт и изправи съветниците срещу кмета Славчо Атанасов. Предприятието, забулено в скандали, беше тържествено открито преди две седмици от премиера Бойко Борисов, но не може да тръгне, тъй като тепърва трябва да се подпише акт 16. От Раковски няма да си сложат парафа, докато не се изпълнят две условия - таксата за преработката на техния боклук да бъде намалена наполовина, тоест на 15 лева, и да получат 5 милиона лева за ремонт на пътя от завода през Шишманци до Раковски.

Ултиматумът беше оповестен вчера от кмета на Раковски Иван Антонов на съвместната пресконференция със Славчо Атанасов. Ден преди това съветниците от всички политически сили, включително и от ГЕРБ, се обявиха против с мотив, че размерът на таксата може да бъде намален само от консорциума „Екологичен завод" и че според Закона за бюджета общината няма право да финансира друга община.

Славчо Атанасов неочаквано се озова в срещуположен лагер, на страната на Раковски. Не мога да разбера съветниците, техният отказ не е управленски ход, Раковски трябва да има сериозни преференции, защото без съдействието на тяхната община заводът нямаше да се построи, изброи аргументите си Атанасов. той повтори любимата си приказка, че на този свят няма безплатен обяд и упрекна съветниците, че затръшват вратите за преговори с управата на Раковски. Самият той на среща в четвъртък щял да убеждава един от собствениците на консорциума „Екологичен завод" Николай Гигов да намали таксата за Раковски. Те дори могат изобщо да не плащат, счита Атанасов.

Няма да позволим отпадъците на Пловдив да тръгнат за Шишманци, докато не получим гаранции за таксата и най-вече за 5-те милиона лева компенсации, повтори няколко пъти кметът на Раковски. Досега направихме доста компромиси за това предприятие, но след като искате да живеете на чисто, ще плащате, заяви Иван Антонов. Председателят на Общинския съвет Младен Шишков в прав текст предупреди, че ако не бъде подписано споразумение, ще изведат хора и с жива верига ще преградят пътя на камионите. Раковски изхвърля 10 000 тона годишно боклук, няма законно сметище и в момента имат договор за ползване на пловдивското депо в Цалапица.

Пътят от Шишманци до Раковски е в много лошо състояние, там дори няма асфалт, описа Младен Шишков. От Раковски са кандидатствали с проект, но предишното правителство е отказало финансиране. На въпрос, защо не кандидатстват пак, още повече че кметът Иван Антонов е от ГЕРБ, двамата общинари увериха, че ще пробват. Но дори и да получат пари, държат да вземат 5 милиона от пловдивския бюджет, тъй като имат още поне 20 проекта. Преговорите ще продължат, оптимистично обобщи Славчо Атанасов и обеща да ходатайства за компенсации пред правителството.

Кметът Славчо Атанасов да не играе на доброто ченге, препоръча Тодор Кръстев, съветник от БСП. Според Закона за бюджета общината няма право да финансира друга община, уточни Кръстев, юрист по професия. Ако поискаме 5 милиона лева от финансистката Наталия Делчева, тя ще изпадне в нервна криза, пошегува се Кръстев. Община Раковски няма основание да ни извива ръцете и да ни рекетира, коментира зам.-председателят на Общинския съвет от Атака Тодор Христев.

Николай РАДЕВ, председател на групата съветници от „Коалиция за Пловдив":

След различните машинации община Пловдив няма право на глас в консорциум „Екологичен завод", на който е възложена експлоатацията на предприятието в Шишманци. По тази причина не можем да взимаме решение за размера на такса, но трябва да се види, дали намаляването <210> няма да се отрази върху таксата, която ще плащат пловдивчани за преработката на отпадъците в екозавода.

Бойко БОЕВ, съветник от ГЕРБ и представител на община Пловдив в „Екологичен завод" АД:

Нямаме правно основание нито за определяне на таксата в екозавода, нито за изплащане на 5-те милиона лева компенсации за община Раковски. Те са в правото да търсят компенсации, но ние не можем да се произнесем по двете искания. Общината участва в консорциума чрез „Екологичен завод" АД. Това дружество няма дейност и общината притежава в него 50,01 процента. В консорциума участието й е около 16 - 17 процента. Работата там е много забъркана. Казват, че общината е пълновластен собственик на завода, но това въобще не е така.

Спас ГЪРНЕВСКИ, съветник от ДСБ:

Не сме страна по спора. Община Раковски трябва да се обърне към консорциума и към съответните министерства. Има селски програми, по които те биха могли да спечелят пари за пътната инфраструктура. Няма логика община Пловдив, която също е клиент на екозавода и ще плаща 30 лева за преработката на всеки тон отпадъци, да плати 5 милиона лева компенсации на Раковски. Бюджетът ни и без това е оскъден. Няма как да стане.

Тодор ХРИСТЕВ, съветник от Атака:

Според Закона за бюджета няма как да дадем 5 млн. лева освен като дарение или безлихвен заем. Но това звучи несериозно, при положение че имаме толкова разходи. Нека да говорят със зам.-министъра Евдокия Манева, а не да ни рекетират. Ние имаме най-малка вина за проблемите със сметта в страната и никакво основание нямат да ни извиват ръцете.

Илко ИЛИЕВ, председател на Общинския съвет от ВМРО:

Не съм си създал все още мнение.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?