Следвайте ни

Ръководителят на Водния цикъл: Проектът ще намали загубите на вода СНИМКИ

viber icon

С изпълнението на Водния цикъл ще се намалят загубите на вода, която ни е изключително ценна. Това заяви ръководителят на проекта инж. Ивайло Сираков по време на общественото обсъждане за теглене на нов заем от 19 млн. лв. за изпълнението на първия етап. Предстои подмяната на 12,2 км водопроводна мрежа, успоредна на канализационната. 

Общата стойност на Интегрирания проект за водите е 113 143 706,65 лв., от които безвъзмездна финансова помощ са 78 884 281,67 лв. В това число влизат и финансови корекции на стойност 3 181 504,48 лв., собствен принос 16 608 658,40 лв. и възстановимо ДДС 17 650 766,58 лв.

Дългът е в размер до максималния, одобрен от Общинския съвет, и ще бъде теглен от „Фонд за органите за местното самоуправление в България – ФЛАГ” ЕАД (фонд „ФЛАГ”).

Целта на проекта е да се гарантира оптималното отвеждане и пречистване на отпадъчните води, събирани в канализационните мрежи. В момента те се изхвърлят без съответното достатъчно пречистване, което да отговаря на заложеното в евродирективата, стана ясно от думите на инж. Ивайло Сираков. 

Продължителността на проекта е 48 месеца, а с реализирането му ще се гарантира оптималното отвеждане и пречистване на отпадъчните води, събирани в канализационните мрежи.

Ще бъде подменена 13,428 км второстепенна канализационна мрежа  и ще се изгради нов колектор с дължина 2,746 км. С това ще се осигури достатъчен капацитет на системата за нормално оттичането на смесените води в дъждовно време, за да не стават наводнения.

„По този начин ще оптимизираме процеса за обработка на утайката, който е изключително важен момент. Това ще се случи чрез стабилизацията на утайката, механичното отстраняване на водата и термичното изсушаване на утайката. Също така ще бъде използван и биогаз. Чрез реализацията на проекта ще се намали и инфилтрираната вода в канализационната мрежа“, обясни инж. Сираков. 

При рехабилитацията на главен колектор седем се предвижда той да бъде почистен, тъй като в него се показва висока степен на подпочвените води и е доста затлачен с твърд оток. Така подпочвените води, които са високи в района, няма да влизат в колектора и съответно да натоварват пречиствателната станция и самия колектор. 

Модернизирана ще бъде и пречиствателна станция за отпадъчни води. Това се налага, защото в идейния проект, който е от 70-те години, се включва технологична схема, която е с механично и пълно биологично пречистване на водите и обеззаразяване с течен хлор. „Изискванията към качествата на пречистените води са в съответствие с действащите към онзи момент, но не и към сегашните директиви за заустване на отпадъчни води. В процеса на експлоатация на съществуващата станция се установяват някои тесни места, които затрудняват експлоатацията“, разясни инж. Сираков. По думите му през годините от ВиК Пловдив със собствени средства са монтирали 2 броя лентови преси, извършили са ремонти на 4 броя от съществуващите шнекови помпи, подменени са устройствата за плаващите вещества – първичните утаители са увеличени с по-големи размери. Общината пък е изградила 4 нови вторични радиални утаители, монтирала е 4 броя лентови преси и е дооборудвала помпена станция Север. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?