71
Следвайте ни

Районните кметове искат повече пари от бюджета за кварталите

viber icon

Около 2,5 млн. лева са нужни за благоустрояване и ремонти в кварталите в центъра на Пловдив, за да може администрацията да отговори на част от молбите на гражданите. Това показва сметката, направена от кмета на район „Централен“ Георги Стаменов.

Той се надява, че в бюджета на Община Пловдив  за следващата година ще бъде приложен по-нов модел на местното управление и районните кметове да получат повече средства за инвестиции.

Досегашната практика е повечето пари  за капиталови разходи да остават на разпореждане на Голямата община. В резултат всяка година остават неусвоени средства за строително-монтажни работи. Най-малко две са причините за това. Първата е, че процедурите за обществени поръчки се бавят често заради обжалване, и един от примерите е с ул. „Даме Груев“, чийто ремонт е забавен с повече от  година.

Втората причина е, че Голямата община не смогва с провеждане на всички поръчки за строителство. Тази година те са над 30.

В резултат при 40 млн. лева план, утвърден с бюджета, реално до края на 2021 г. ще бъдат вложени едва 27. Прогнозата е на ресорния зам.-кмет в Общината Пламен Райчев, който след оставката на зам.-кмета арх. Невена Балчева трябва да се нагърби и с общинска собственост.

В същото време шестимата районни кметове разполагат за кварталите с максимум 800 000 лева. На последната сесия Общинският съвет отпусна по предложение на кмета Здравко Димитров още по 150 000 лева за районите.

Георги Стаменов разказа за няколко приоритета, за които иска да насочи средства догодина. Един от най-важните е ремонт на пешеходните тротоари, които дори и в някои централни зони са съсипани.

Задължително трябва да се асфалтира ул. „Май“, която се намира на няколко метра от Главната. Вече цяла година улицата е на чакъл и пръст, след като по тристранно споразумение между  Община Пловдив, ВиК ЕООД и фирмата изпълнител беше подменен водопровод.  За уличното платно и тротоарите са нужни 80 000 лева, но от Общината не бързат да  свършат работата.

В програмата си  Георги Стаменов е включил преасфалтиране на ул. „Щросмайер“ и „Димчо Дебелянов“, ремонт на алеите на Младежкия хълм, където можеш да си счупиш краката, благоустрояване на Сахат тепе с идеята да се сложат воден и слънчев часовник, няколко паркинга пред  жилищните блокове, целеви средства  за ремонт в детските градини и ясли.

При обсъждането на бюджета за 2022 г. Стаменов възнамерява да предложи  да се заделят средства за олимпийски басейн „Младост“. Договорът с ГБС - Пловдив е подписан още през 2019 г.

С част от  парите, отпуснати на последната сесия, в момента  се довършват ремонтите на ул. „Стадион“ и „Иларион Макариополски“.  Пак със средствата на район „Централен“ беше направен ремонт на входа откъм бул. „Копривщица“  на Младежкия хълм и тенис кортовете. А преди това се смениха плочките  на тротоара на локалното платно на бул. „Христо Ботев“.  Тези дейности не бяха включени в проекта, подготвен от Община Пловдив и финансиран от ВиК.

Кметовете на останалите райони на Пловдив  също се надяват  на по-голяма децентрализация на финансирането, вместо всяка година  планираните, но неусвоени средства в градския бюджет да се прехвърлят за следващата година.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?