Следвайте ни

Радост за децата! Ще видят 150 живи пеперуди

viber icon

Първите 150 пеперуди след края на кризата с COVID-19 вече са напът да се излюпят в зала „Тропик” на Природонаучния музей. Тя ще бъде отворена за посещения на 8 юни. Около три месеца тя бе затворена, защото бе забранен вносът на какавиди от чужбина. Така музеят не можеше да попълни запасите си с живи пеперуди, които живеят между 10 и 14 дни. Такова е и времето, необходимо за излюпването им от какавида.

„Поръчали сме 150 пеперуди от четири различни вида от специална ферма в град Стратфорд в Англия”, каза директорът на музея д-р Огнян Тодоров. Тя е разположена в околностите на града на Уилям Шекспир и е водеща в отглеждането на такива насекоми. Те пристигат под формата на какавиди, които се излюпват при специални условия в зала „Тропик”.

Пловдивските деца ще имат възможност да видят на живо излюпването на някои тях. В понеделник част от пеперудите вече ще летят в залата, а другите ще са в процес на излюпване. "Точно този момент много пловдивски деца ще могат да видят", обясни д-р Тодоров.

Зала "Тропик" бе открита на 1 декември 2017 година. В нея има разнообразни видове живи тропически пеперуди, които летят свободно из джунгла с истински растения от южните страни. Вътре е създаден специфичен тропически климат и пеперудите дори кацат по децата. В зала "Тропик" се допускат само групи от по 10 човека.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?