Следвайте ни

Радост в Пловдив: Сватбите надвиха разводите в пандемията СНИМКИ

viber icon

Много млади пловдивчани търсят съвет от нумеролозите - и за деня на венчавката, и за деня на раздялата 

 

На местна почва сватбите нокаутираха разводите, и то в първия рунд, сочи статистиката за първите шест месеца на годината. Любовта възтържествува за сметка на омразата, но е налице тревожна тенденция за увеличение на бракоразводните дела. И пръст в това има пандемията. В месеците след блокадата настъпва взрив от любовни искри и раздели.  

Пловдивчаните над средна възраст са известни със своя традиционализъм и консерватизъм.  Те следват неотлъчно и копират всеки един детайл от семейния модел, в чиито води са плували. Предадената им генетично програма гласи, че трябва да се изучат, след това да се задомят и да създадат наследници. Тогава вече мисията им би била успешна, съществуването им ​- смислено, а кръговратът на живота - пълен, според познавачи.

Новото поколение обаче изповядва съвсем различна философия. В нея бракът и децата нямат основна роля. Понякога даже и не свирят втора цигулка, а се губят някъде в задните редици на оркестъра. Мъжът и жената на 21. век са независими, непримирими, с характери, оформени с длетото на свободата, което съвсем не означава, че не познава и спазва​ традициите. Напротив, прави го, но ги шлифова и видоизменя по свой вкус.  Официалният брак бива изтикан в ъгъла, за да отстъпи трона на модерното „на семейни начала“, което за  мнозина е синоним на бягство от отговорност. И какво да не му харесваш? Нямаш ангажименти, ако не си паснете, бягате от понякога безкрайно дълъг и досаден развод. Така все пак остава отворена врата за ергенлъка и моминския живот,  който за бракуваните пък се превръща в химера, с чувство за хумор, разбира се.

Статистиката показва обаче, че пловдивчани са царе както на сватбите, така  и на разводите. Първото полувреме (полугодие) на мача между тях в града под тепетата завърши 2:1, но предстои реванш, който ще определи шампиона на годината. От началото на годината до 21 юли в Пловдив са се бракосъчетали общо 901 двойки, като за шестмесечието сватбите са  точно 658. През януари сватбите са били 73, през февруари ​- 80, през март​ - 83, през април ​- 90, през май ​- 162, през юни ​- 170, а до момента на юли - 243. В сравнение с 2020-а, от януари до юли заветното „да“ са си казали 694 влюбени.  Това означава, че младоженците в града под тепетата са се увеличи с 207, или с над 30%. През януари миналата година са се венчали 97 двойки, през февруари ​- 125, през март​ - 45, през април ​- 29, през май ​- 57, през юни ​- 140, а през юли - 201.

Менделсон се слуша по-често, но той не отстъпва пред марша на разведените. От началото на януари до края на юни образуваните бракоразводни дела в Районния съд в Пловдив са 436, а от тях 237 с искане за разтрогване на брака по взаимно съгласие. Приключилите дела с единомислие и мир при прекратяването на узаконеното съжителство за полугодието са общо 247. 

За сравнение, през миналата година разводите за първите шест месеца са били 361, от които 191 по взаимно съгласие. Приключилите по мирен път са 176 бракоразводни дела. Цифрите показват, че броят на разводите също се е увеличил със 75. В топ 3 на причините за разтрогване на брака в града под тепетата са несходство в характерите, домашното насилие и изневерите. 

Интересното е, че както двойките си подбират "вълшебна" дата за сватба, така търсят и чудесата на нумерологията и при разтрогването на брака си. 

"Все още има и двойки, които се насочват към дата с повторяемост на числа или пък, преди да си кажат "да", се съветват с нумеролози, които да им подскажат кой ден от календара е подходящ за бракосъчетание. През миналата година датата 10.10.2020 беше най-натоварената. От години наред не се беше случвало нещо подобно в Пловдив. 26 двойки си казаха "да" в един ден, на всеки половин час имаше влюбени двойки", коментира пред "Марица" директорката на ОП "Радостни обреди" Чудомира Пинджева. Тя не изключва възможността тази година "магичната" дата за младоженците да бъде 11.11.2021. 

При разводите тенденцията е малко по-различна. Сред развеждащите се жени битува мнението, че петък не е подходящ за разтрогване на брака, освен ако не е петък, 13-и. Странно, но фаталната дата се счита за успешна, когато става въпрос за бързо и мирно разтурване на брачното ложе. Опитът на адвокатите, специализирали в развалянето на бракове, сочи, че хонорарите им са най-тлъсти през януари, най-вече през първата седмица. Датата 3 януари в света даже е станала известна като деня на разводите, тъй като тогава се подават най-много молби за разтрогване на брака. Мотивите за законна раздяла точно тогава са "нова година - ново начало", както и извънбрачните авантюри по празниците. 

Бракът като стъпка често стъпва във водите на хумора. Особено чувство за хумор имат ергените, които се заклеват, че обожават начина си на живот и егоизма да отделят време само на себе си. "На ергените трябва да се налагат тежки данъци. Не е справедливо някои хора да са по-щастливи от други", казва Оскар Уайлд в този тон. Но дали неженен или неразведен човек може да бие по опит преживелите двете стихии на любовта? Някои дори казват, че сватба отзад напред се чете развод. Но дали и двете вървят ръка за ръка? Пловдивчани дадоха категоричен отговор: на всеки две целувки има по една горчива сълза. 

 

ВИП любовта не е за всеки

Дони Василева, която се раздели с бившия кмет на Стрелча Стойно Чачов

В България през последните месеци няколко сватби и разводи попаднаха в графа "най-коментирани". Най-вълнуващ бе разводът на Мисис Баба - Дони Василева, която се раздели с бившия кмет на Стрелча Стойно Чачов. "Вече съм само Василева!", похвали се блондинката и пусна селфи от гражданското отделение на Софийския районен съд в първите месеци на годината. От сключването на брака си със Стойно Чачов до разлъката изминаха по-малко от четири години. Всичко вървеше по мед и масло до момента, в който Дони, без да иска, открива интимни чат съобщения между съпруга <210> и други жени, дори такива, която тя познава добре.

Друг ВИП развод, приковал общественото внимание, беше между родителите на певицата Сузанита - Шенай и Орхан Мурад. "Истината е, че с Орхан се развеждаме. Решихме го заедно. Смятаме, че така е добре и за двамата", коментира Шенай. Орхан Мурад и Шенай бяха заедно почти две десетилетия.

Освен да разделя, преди това любовта има силата да омайва.

Сватба на мотори и с рокерски аксесоари си избраха младоженците Юлия и Зорин, които са членове на един от най-големите мотоклубове в страната - "Анархия". Двамата си казаха заветното "да" под рева на десетки двуколесни машини. Булката в новото семейство Еленкови е бивша наша колежка от "Хермес Медиа". 

Още една сватба прикова погледите - тази на Даниела и Даниел Русеви. Това бе първата официална сватба на Манчова поляна край село Марково. Ритуалът по бракосъчетанието беше водено от кметицата на Марково Десислава Терзиева, а отец Рашко венча младоженците в параклиса “Св. Георги”. 

 

Чудомира Пинджева, ОП „Радостни обреди“:

Младоженците са луди по Стария град

Летният сезон е свързан с бум на сватбите. Хубавото време насочва предпочитанията на младоженците за най-специалния ден в живота им към изнесените ритуали. Оказва се, че най-предпочитаното място за първа целувка са възрожденските къщи в Стария град. Това каза за "Марица" Чудомира Пинджева, директор на Общинското предприятие "Радостни обреди". 

Атмосферата там запленява влюбените и те решават да се бракосъчетаят, докато историята се разгръща под краката им. 

"Сред най-предпочитаните и атрактивни места за ритуала са къща "Хиндлиян" и Етнографският музей.  Отскоро младоженците искат да се венчаят пред езерото с мечката на Бунарджика, както и в Градската градина - при фонтаните, при Виенския павилион. Но повечето ни двойки се спират на възрожденските къщи в Стария град", посочи Пинджева. 

Освен заради запомнящата се атмосфера и незабравимите спомени, младоженците избират изнесените ритуали и заради противоепидемичните мерки. "На открито влюбените и гостите им са без маски. Освен това на бракосъчетанието могат да присъстват всички близки, приятели и роднини. Докато в зала броят на гостите, които могат да присъстват на заветното "да" е ограничен до 30 души", каза директорката на "Радостни обреди". 

Бумът на сватбите през лятото се дължи на хубавото време и неограничените възможности за импровизация, но също така и на факта, че е сезонът на почивките и пътуванията. "Много от хората, които живеят в чужбина, използват момента, прибирайки се тук на ваканция, да сключат брак и да се видят със своите близки", добави Пинджева.

Уикендът е най-предпочитан за сватби, но от ОП "Радостни обреди" организират и много делнични ритуали, които са в тесен семеен кръг, в по-неангажираща обстановка и по-нестандартни. Такива  предпочитат хора, които са ограничени откъм време в страната или пък искат тържеството им да е по-скоро и когато има свободни дати, независимо дали е в делник или празник. При по-нестандартните ритуали булката е с кецове или маратонки - тенденция, която става все по-привлекателна за младите. Съботно-неделните сватби пък са за традиционалистите - тогава ритуалите и тържествата са изключително пищни, младоженците и гостите са елегантно облечени и обредният дом е изпълнен с много влюбени.

"Всяка една двойка, на която <210> предстои бракосъчетание, си има определени предпочитания. Двойките сами избират аксесоарите, имаме много креативни влюбени. Въпреки наредбите за носене на маски, някои имат достатъчно идеи. Дамите пришиват цветя и дантели на маската. Стана така, че маската се превърна в аксесоар на булките и не разваля тяхното настроение. Разбира се, за целувката маските се свалят. Няма как ритуалът да мине без целувка", каза Пинджева.

Съботно-неделните ритуали в Пловдив през този месец са общо 63, 22 от които изнесени. През първия уикенд на юли е имало 17 сватби - 9 в зала и 8 изнесени, през втория - 8 в зала и 4 изнесени, а през през третия - 13 в зала и 6 изнесени. Днес и утре предстоят 11 церемонии в зала и 4 изнесени ритуала.

От ОП "Радостни обреди" отчитат най-голямо желание за брак през месеците август и септември. Заявки за бракосъчетание през август са подали 130 двойки влюбени, а за септември - общо 111.

"Тепърва предстои да приемаме още заявки, така че това може би не е окончателният брой на младоженците, които ще си кажат "да" идните два месеца. Със сигурност ще се радваме на много влюбени двойки", каза Чудомира Пинджева. 

 

Психиатърът д-р Веселин Герев:  

Децата на разведените стават агресивни и отмъстителни

-  Д-р Герев, как се отразява един развод на двойката и на създаденото от тях семейство?

- По принцип на двойката се отразява доста агресивно, защото за да се стигне до една такава крайна мярка, и двете страни са достатъчно изнервени, всеки търси причина за раздялата в другия, а истината винаги е някъде по средата. От психологически модел става въпрос за сблъсък на две агресивни личности. Това обаче не е толкова голям проблем. Основният е, че в това състояние на една кълбовидна агресия най-потърпевши са децата, ако ги има. Напоследък водят при мен деца, които са потърпевши от развод между родители. Малчуганите развиват много сериозни стресови реакции и изразяват агресия както към други хлапета, така и към животни. Това ми направи голямо впечатление, защото досега детска агресия спрямо техни приятели и животни по повод на един развод не съм виждал. Чел съм за това по книгите, но на практика не ми се беше случвало.

- Как може да се преодолее една такава раздяла?

- Не може да се преодолее. На всички, които ще се развеждат, трябва да е ясно, че децата имат нужда както от женска емоционалност, така и от мъжка воля. Това са основни части - волята и емоциите, освен мисълта и психиката. Създава се дефицит, а при раздяла на родителите компенсация няма. Получава се едно празно пространство, независимо дали в емоционално отношение, дали във волево или мисловно. Обикновено детската психика запълва тези празноти, като тласка към най-различни изкривявания. Най-малкото е стресовата реакция, но агресията е една от основните прояви при деца на разведени родители, и съответно отрицанието. Тъй като те много истински възприемат това, че вече настъпва краят, и едва ли не искат да накажат и двамата си родители за случващото се между тях, изтласкват цялата тази енергия на агресия, която се кумулира в тях, към техни приятели, близки и познати, с които играят и комуникират, съответно и към домашни любимци.

- Данните сочат, че в топ 3 на причините за развод са несходство в характерите, домашното насилие и изневерите.

- Хората си мислят, че това е нещо елементарно, че дори и да не си паснат, ще се разделят и какво толкова. Но това са сериозни неща, които оставят траен отпечатък върху психиката на човек, колкото и той да си мисли, че може да го преодолее, да превъзмогне този посттравматичен стрес. Той остава на практика за цял живот и така променя психиката, че предизвиква много личностни и характерови промени, които впоследствие могат да бъдат неприятни както за самия човек, така и за хората около него. Що се касае за изневерите, не знам защо хора се събират, при положение че ще си изневеряват. Като видят, че на практика има дефицити, които не могат да запълнят, просто трябва да се разделят и да не стигат до събиране, още повече до това да имат деца. По принцип сега се събира едно поколение, в което едва ли не става правило родителите да са разделени, всеки да води отделен живот и децата да бъдат подмятани безпризорно на обстоятелствата. Това ще създаде много голям проблем след 15-20 години, когато същите тези деца станат възрастни. Най-големият проблем е, че това за тях става модел на поведение. Няма така наречените семейни ценности, няма го семейния дух и съответно после самите те, използвайки този модел, ще разрешават по този начин техните проблеми с партньорите. Това, от една страна, е „модерно“, а от друга страна, е просто пагубно за психиката, защото осакатява тези поколения след това  - и емоционално, и ментално.

- За щастие, обаче сватбите в Пловдив са повече от разводите. Прибързват ли двойките, пристъпвайки към брак?

- По-скоро човек трябва да бъде реалист, преди да стигне до брак. И да мисли тогава, а не постфактум. Но понеже повечето хора действат емоционално, а не рационално, правят неща, за които впоследствие съжаляват. Виждат, че на практика има голямо разминаване между очаквания и действителност, и оттам започват големите проблеми, защото фактически една такава връзка се натоварва с много големи очаквания. Другият момент е, когато има дете. Близките на двойката казват: "Имате едно дете, ще си го гледате". Е, да, ама не се получава така. Най-потърпевши на практика са децата. Другият вариант е родителите да останат заедно "в името на децата" - с много компромиси, за да си изкара детето до пълнолетие и след това родителите да се разделят. В практиката ми имам много такива случаи и мога да кажа, че това коства неимоверно много усилия и на двамата партньори. И затова човек, като види, че не гледат с партньора си в една посока, трябва да разбере, че това ще носи само неприятности и разочарования. Много е важно човек да мисли, да бъде абсолютно прагматичен и рационален и чак след това да бъде воден от емоциите си, а не обратното. Емоцията е много хубаво нещо, но нека да следва разума, а не да върви преди него. 

 

И домашните любимци слушат Менделсон

Нестандартните сватби в Пловдив стават все повече, но това не означава бягство от канона, а желание да направиш специалния ден още по-специален. Увеличава се броят на двойките, които държат домашните им любимци да присъстват на бракосъчетанието им. Така в обредната зала често има космати и рошави четириноги, които слушат Менделсон в захлас заедно с младоженците. 

В графа "нестандартни" се вписват и ритуалите с мирис на бензин. Десетки са сватбите между двойки, запалени по високите скорости. Така сватбата става изключително шумна, атрактивна, с нюанси на въртящи се гуми, дим и адреналин. Пък и булка на мотор събира погледите на минувачите. 

 

Срещу 125 000 долара

 Женят се в балон на 30 км над земята

Все повече се множат нестандартните идеи на младоженците за техния специален ден. Двойките вече могат да се оженят в капсула, която ще се издига на 30 км над земята от огромен балон с размер на футболен стадион. Това ще стане през 2024 г.

Американската компания "Спейс пърспектив" от Флорида вече продава билети за полети срещу 125 000 долара и обещава невероятни гледки към Земята на бъдещите младоженци.

Капсулите, носени от гигантските космически балони, ще извеждат по осем души в стратосферата на пътуване, което ще продължава шест часа.

Клиенти вече са изкупили всички места в капсулите за групови събития, а някои от тях - за сватбения си ден, сочат данни на компанията, която е започнала да продава билети в края на юни. 

Има клиенти, които планират да отбележат юбилеите си в стратосферата или да организират корпоративни събития. 

На борда на капсулите има баня, бар и безжичен интернет, на пътниците ще се предлагат храни и напитки. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?