Радка Цонкова, психолог: Обиждайки другия родител, обиждате детето

Според психолога Радка Цонкова, най-важното нещо, когато се стигне до решението  за раздяла на двамата родители, е да се обясни на детето какво се случва. Най- добре е това да направят двамата. За да може то да разбере какво става, какво  предстои и че отношенията им към него остават същите. “Ако такова обяснение  липсва, което е много често срещано, това води до вътрешно напрежение.  Това  напрежение може да се натрупа и да доведе до някаква фобия и до много силна  тревожност”, обяснява специалистът.


По думите на Цонкова, в много голям процент от случаите родителите настройват  детето срещу другия. Най-често този, който е получи правата за попечителство, се  възползва от силата си и тогава може да се стигне до синдром на родителско  отчуждаване. Това, което според специалиста родителите не разбират, е, че  обиждайки бившия си партньор, прехвърлят обидата върху детето си. “Раждайки се,  ние се самоосъзнаваме като цяло, създадено от две половини - от майка си и баща  си. Чувайки обиди за единия, все едно обиждат едната ни половина. Това може да  доведе до много ниска самооценка у детето и с времето да се превърне в проблем”,  смята психологът.


Друг често срещан проблем при децата на разведени родители е непрестанното  чувство на страх. Това според Цонкова отново се дължи на липсата на адекватно  обяснение за ситуацията и на клеветенето на липсващия родител с реплики от рода  на “него не го е грижа за нас, той ни остави”. Така детето развива фобия да не бъде  изоставено и от другия си родител. То или се затваря в себе си, или започва да  търси начини всячески да угажда и да се съгласява с грижещия се за него.  Дори да  чувства необходимост да се вижда и чува с липсващия родител, не признава за  това, отново от страх да не нарани чувствата на грижещия се за него.
“Родителите трябва да разберат, че най-доброто за детето е разбиране, търпимост  между двамата и свобода на вижданията и чуванията с липсващия. Детето трябва  да знае, че може да потърси всеки от родителите си, когато реши, а не да се  съобразява с график”, отбеляза Цонкова.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Баща

Баща

10.11.2013 | 19:13

Бащите ходят при курви а майките при курвари.МАЙКИ В КАВИЧКИ вдигнали глави по чуждите мъже замъкнали децата от едно място на друго.Крият децата от биологичният баща настройват ги отчуждават ги.ТОРМОЗЯТ собствените си деца това майки ли са или кучки садистки.Жалко че съдебната система е ващита на такива изроди.

Отговори
0 0
Баща

Баща

30.10.2013 | 18:59

До Майка: Потресен съм...как отсъди че съм отмъстителен и че злобея???!!!??? Мисля че твоя коментар е изпълнен със злоба....и откъде знаеш, че и аз не съм написал какво ме боли???!!!??? Откъде разбра, че се пазаря....пазари се онази дето нарича себе си майка за всяка една стотинка, въпреки, че заплатата й е по-голяма от моята, а издръжката ми се равнява на една средна заплата в България! И какво право имаш да говориш, че ходя по к...ви. Съжалявам, може би докато пишеш това точно твоя съпруг е при някоя к...ва. Но не и аз. Аз може би съм от малкото \"мухльовци\", които не е изневерявал на нито една жена в живота си! Който каквото иска да си мисли, но това е моята ценностна система! Съжалявам ако мъже като мене Ви дразнят и озлобяват! Единственото, за което си права е че съм вън - вън от живота на такива като теб и бившата ми съпруга и това ме прави много ЩАСТЛИВ!

Отговори
0 0
Майка

Майка

30.10.2013 | 00:41

Много си отмъстителен, \"Баща\"! За такъв като тебе, е по-добре да стои далече от всякакви деца. Жената е написала какво я боли, а ти злобееш. Лошо! Бащите са престъпници и не случайно законът е против тях, а дават детето на майката. Ако решат да не са престъпници, си стоят в семейството, а не при курвите. Защо изобщо злобееш за парите, дето не ги даваш, вместо да ги дадеш? Защо се пазариш? Значи не обичаш детето, а само ей така, за пред хората. Пак лошо. Ама съдбата е справедлива за такива като тебе - ти си вън и вън ще си останеш.

Отговори
0 0
Баща

Баща

29.10.2013 | 18:21

В унисон с предния коментар: Цонкова как да обясня на детето, че майка му е била само една утроба в която го е износила и когато и писна да си играе на семейство го отведе да си живее при нейните си родители. Просто си тръгна....дори не обели дума. Но иначе и тя те обича - води те на детска градина с дрехи, с които не обличат и децата от социалните домове. Толкова милее за теб, че като се разболееш тича при баща ти за пари за лекарства и докато не ги даде не се купуват лекарства....всъщност и докато тате не даде пари ходиш със скъсани и стари дрехи. Как да обясня на детето, че живее при майка си само защото системата ни е такава и тя(системата) кара бащите да се чувстват като престъпници ограничавайки да виждат най-скъпото нещо в живота си само няколко дни в месеца. Как да спра сълзите на едно дете в неделя вечер когато трябва да се върне при така наречената й майка.....Много въпроси станаха май.....

Отговори
0 0
Родител

Родител

28.10.2013 | 11:31

Цонкова, Цонкова, как да обясня на детето, че бащата е бил просто един осеменител и го е зарязал заради друга мама, без да му пука за детето. Ами, тате много те обича и не ни е зарязал. Просто си тръгна, като забрави да ни вземе със себе си или забрави да се върне. Обаче те обича истински, когато се наложи да му напомняме за издръжката, за която в момента за съжаление няма пари. Той тате (или мама )много те обича, но когато поискахме парички за доктор и лекарства ми каза, виж там се оправяй. Не във всички случаи е така, но общата практика е такава. Цялата грижа ляга на родителя с правата, а другия се сеща когато детето поотрасне и може да се оправя само в ежедневието си.Отстрани е лесно да се дава акъл.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?