2374
Следвайте ни

Радиатори за отопление оживяха като приказни герои в пловдивска детска градина

viber icon

Пловдивска детска градина осъмна с приказно изрисувана стена с горски животни, които оживяха дори по радиаторите за отопление, монтирани на стената. Семейство мечки, полски мишки, пъстроцветни пеперуди, костенурка и зайчета са само част от героите, на които се радват децата, преминавайки по централния коридор в детското заведение. С помощта на двете известни у нас и в чужбина художнички Борислава и Михаела Караджови EVN Топлофикация не само дари приказни емоции на децата, но и направи поредната стъпка, с която да напомни за невидимия проблем с мръсния въздух в града. 

Проблемът с чистотата на въздуха е все по-широко засегнат не само в България, но и в световен мащаб. Като компания със социална позиция EVN Топлофикация всяка година повдига темата за чистотата на въздуха в град Пловдив. Един от основните замърсители на въздуха в града под тепетата е именно отоплението на твърди горива, отчита докладът за състоянието на качеството на атмосферния въздух в контролираната от РИОСВ – Пловдив територия по отношение на показатели ФПЧ10 и ФПЧ2,5* за зимен период 01.10.2020 ÷ 31.03.2021 г. Тази година EVN Топлофикация реши да обърне внимание на проблема по малко по-различен начин, а именно като насочи вниманието ни към децата, които, освен нашето бъдеще, са и една от най-уязвимите групи, засегнати от проблема с мръсния въздух. Под надслов „Нека пазим въздуха за тях чист“ компанията стартира с редица материали в медиите, с които цели да повиши информираността на пловдивчани по темата.

Замърсяването с озон, азотен диоксид и прахови частици е невидимо за окото,  а същевременно представлява най-сериозният риск за здравето на всички, но най-вече на възрастните, хората с хронични заболявания и децата. EVN България винаги е следвала последователна политика на устойчиво развитие. EVN Топлофикация като част от групата също прилага тази стратегия, като фокусира голяма част от инвестициите си именно в проекти в подкрепа на екологията и чистия въздух. Част от тях са насочени за модернизация и разширяване на топлопреносната мрежа в град Пловдив, а друга – в изграждане на съоръжения за чисто производство на топлоенергия и гореща вода.

Чрез поведението си всеки от нас може да допринесе за качеството на въздуха в градовете и подобряване на средата около нас. Изборът на чисто отопление е само една от стъпките, които можем да направим, за да дишаме по-чист въздух. Друга би била да помислим за алтернатива на автомобила и вместо да шофираме, да повървим пеша или да покараме колело; да рециклираме отпадъците си и т.н. Но първата и най-важна крачка е  да се запознаем по-подробно с темата за чистия въздух, защото цената на замърсяването е висока и ние, семействата ни и нашите деца я плащаме с нашето здраве.

*Фини прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2.5). - Прахът постъпва в организма предимно чрез дихателната система, при което по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици (под 10 mm - ФПЧ10) достигат до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на ФПЧ10.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?