46

Язов: Драмата с презастрояването започна със закона "Лучников" за връщането на земите

Кметът на район „Южен“ говори пред "Марица"

- Г-н Язов, какви са причините да се стигне до бруталното презастрояване в „Южен“, както и в останалите райони на Пловдив?

- Основната причина  за масовото застрояване не само в Пловдив, но и в други големи градове е така нареченият закон „Лучников“ и последвалото възстановяване на земеделски земи. Въз основа на този закон в областните служби по земеделие, включително

със свидетелски доказвания, се определят собствениците на земите.

След тези процедури в годините се правят плановете на населените места и в тях се нанасят скици, издавани от областните служби по земеделие, след което плановете отпадат и възниква кадастърът, вече в електронен вид, с включените в него имоти на собственици.  Оттук започва драмата със застрояването на много междублокови пространства. Вещните права в България са странна симбиоза от решения и няколко закона. Появява се човекът Х със свидетели Y, казва, че този терен е негов, някаква служба го одобрява, имотът се вписва в кадастъра и става частна собственост. Дали този свидетел казва истината, или не, кой да го установи? Оттук нататък въпросът опира в Конституцията, според която частната собственост е неприкосновена. В общите устройствени планове се задава рамката на зони и видове застрояване, след което влизат в сила подробни устройствени планове и планове за улична регулация, с които се задават параметри на  застрояване.

 - Може ли да се ограничи тенденцията за бетониране на всяко свободно пространство?

- На последната сесия на Общинския съвет от главния архитект на Пловдив беше внесено предложение за частично изменение на Общия устройствен план заедно с ПУП-ПРЗ в квартал „Въстанически-юг“ в район „Южен“, около плувния комплекс „Нептун“. Зоната е отредена за  производство на електроенергия. Ако Общинският съвет беше взел решение, на това място щеше  да поникне поредната 8-10-етажна сграда. В ОУП съседната зона е дадена за озеленяване и ако това предложение един ден се одобри, ще получим същия ефект като в парк „Лаута“ до стадион „Локомотив“, където  се издигна голяма сграда.  

- С изменението на Общия устройствен план, прието през 2022 г., може ли да очакваме повече зеленина, места за отдих, нови пътища, детски и учебни заведения, въздух?

- ОУП определя къде какви зони ще има. Нанася се на кадастралната карта, за да се види кои имоти попадат в зони за жилищно или промишлено строителство, обществено застрояване  и кои - в озеленяване. След това според  параметрите на съответната зона се изготвят подробни устройствени планове, с които се задават основните параметри на застрояване и се залагат във визата за проектиране.  Към всеки такъв план трябва да има озеленяване и паркиране.

- Как се контролира  дали инвеститорите спазват изискването за озеленяване? Често виждаме два-три храста пред огромни жилищни сгради.

- Озеленяването  се посочва задължително като един от елементите на проекта и трябва да се докаже, че го има. Проблемът е, че

архитектите използват допълнителни врътки -

примерно, настилката на паркоместата се изгражда от импрегниран бетон на тревна фуга, което се брои за 15-20% зеленина. Допуска се и вариант за перголи. Но когато става дума за 60% озеленяване, 20 на сто от тях трябва да са с трайна растителност - дървета с коренова система. Тоест не можеш да направиш подземен паркинг и да сложиш отгоре саксия с растение. Това не се брои за трайно озеленяване.

-  Кой следи дали се спазват заложените в проекта параметри?

- Приемателната комисия би трябвало да контролира дали проектът  е изпълнен. Няма как за нова сграда и жилищен комплекс в ландшафтната част да се заложи трева и да я броим за озеленяване. Всички сме наясно, че едно дърво, което пречиства въздуха, не може да се сравнява с едно игрище с естествена трева.

- Кога според вас ще спре строителният бум?

- Предполагам, че когато се намали търсенето на жилища и продажбите, ще спрат да строят. 

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 4 оценки
3.5/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
Язов, не ми дрънкай глупости за

Язов, не ми дрънкай глупости за

17.07.2023 | 23:46

закона Лучников. Да, с този закон се роди реституцията. И много хора си върнаха имоти, насилствено конфискувани им в едни тъмни и мрачни времена. Но, Язов: връщането на собственост върху имот ВСЕ още НЕ ти позволява да строиш мастодонт за 5 села!!! И ти го знаеш перфектно, най-малкото, доколкото знам имаш строителна фирма (ти или брат ти). Хората на Марица те питат какви са причините за масовото презастрояване!!! Та, да си чувал Закон за Устройство на Територията!? Чувал си!!! Та, защо отговора ти тръгва в грешната посока закона Лучников!? Законът за устройство на територията, както подсказва името му, в ТОЗИ си вид е ГЛАВНИЯТ ВИНОВНИК за презастрояването, за пладнешките грабежи на зеленина, територия за отдих, за почивка... Този ЛОБИСТКИ закон (ЗУТ) видя сметката на София, Пловдив и други няколко съблазни градове!!! Този закон регулира всички параметри на строителството, начина за промяна на ПУП, дори и КОИ лица се уведомяват задължително при промяна ПУП. Всичко, от което днес ревем задружно в един глас е в резултат на ЛОБИСТКИЯ ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВОТО (ЗУТ)!!! Хипотеза за мислещи хора, а не за мисир!и: лицето Х по Лучников си връща 5 дка поземлен имот в р-н Южен (даже и да е по описания от теб начин: с фалшиви документи или със свидетели). Е, като си върне тези 5 дка земя в Южен, това ДАВА ли му автоматично правото да строи мастодонт върху върнатия си имот!? НЕ! Правото на мастодонт идва от ЗУТ!!! И от "добър" екип на ТСУ-то на общините!!! Ако в ЗУТ-а бяха заложени по-нормални параметри относно гъстотата на сградите, на височината, на задължителния процент озеленяване, ако ги нямаше врътките с таванните етажи и прочие, и прочие, ПРЕЗАСТРОЯВАНЕ в този си хищнически вид нямаше да има!!! Уважаеми граждани, вие избирате за кого да гласувате! Но от жизнена важност е да бъдем единни и чрез протести да предизвикаме национален референдум за промяна ЗУТ!!! Не се оставяйте да ви баламосват с Ручников, Решетников, с цар Крум... В ЗУТ е заровено кучето на презастрояването и в подопечните му подзаконови актове! Всичко това: ЗУТ и подзаконовите му нормативни актове, трябва да се променят в посока намаляване на параметрите на новото строителство!!! Също и вкарване на текст в новия ЗУТ, забраняващ изрично да се строи в междублокови пространства! Като за целта 1-во трябва да се въведе в ЗУТ изобщо понятието "междублокови пространства". Защото такова понятие в ЗУТ няма!!! Умишлено не е дефинирана такава категория пространство. Точно за да позволява застрояване в нея! През всичките около 20 години от приемането на ЗУТ всичките му промени са били в посока увеличаване параметрите! А не в посока намаляване. Затова, не си губете времето с празни приказки "а ла Лучников", а да се борим за тотална промяна в ЗУТ...

Отговори
10 1
Драмата е кметът

Драмата е кметът

17.07.2023 | 22:22

Същия нищоправещ масон като Зико. Последните месеци захвана няколко проекта, разбиха града и квартала и ... нищо реално.

Отговори
10 1
Пляс-пляс пържолите

Пляс-пляс пържолите

17.07.2023 | 19:29

Ей , дебелак

Отговори
12 4
Арх

Арх

17.07.2023 | 17:06

Лучников беше един от най-големите мръсници на прехода. Умря отдавна. Виждал съм паметника му. Някои са сметнали, че заслужава такъв.

Отговори
8 6
За Невинният Язов

За Невинният Язов

17.07.2023 | 16:21

Нищо не прочетох за личното участие на Язов в сделките....Мълчи си ,но видът му говори....Нищонеправенето и получаването на заплата/и не само заплата/са довели районния кмет до небивали размери...Време е да мине на диета в заведение/ вЮжен/ с гъста решетка

Отговори
19 3
Илко

Илко

17.07.2023 | 15:46

Аз пък съм оптимист.Българина е сила.Така както показа червен картон на мутроморието,трябва да го направи и с алчните политици.Много е важно да изисква постоянно и от съдебната система да си върши работата

Отговори
13 8
Ахауахахауахсх

Ахауахахауахсх

17.07.2023 | 17:37

Ла&*номорието е пълно, пръска се по шевовете. Това, че не плащат данъци е съвсем друга бира. Спокойно ресторантите по софето ще изперат паричките.

Отговори
8 4
Ганьо

Ганьо

17.07.2023 | 15:17

Драмата е ,че ще я затриете тази държава.След 100 години ще е Мангалистан ,придатък на друга държава.

Отговори
16 0
комунист

комунист

17.07.2023 | 15:07

Благодарение на гадните седесари и гербавите Пловдив е презастроен, дъртия седесар и джендър Лучников, беше известен и като Дебелата Берта в тогавашните джендърски среди!

Отговори
14 7
ком

ком

17.07.2023 | 16:58

Не ми кради името!

Отговори
3 0
Кючука

Кючука

17.07.2023 | 14:57

Освен, че като районен кмет за четири години наддаде с поне 25 килограма, друго не свърши. Е, ако не броим личните комисионни от строежа на стадион "Локомотив". Гербаджийче отвсякъде - некадърно, мързеливо и лакомо за пари.

Отговори
28 4
чичо Гошо

чичо Гошо

17.07.2023 | 14:16

Тъй като та гледам боя лапане е било

Отговори
22 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?