965
Следвайте ни

Ясни са кандидатите за омбудсман на Пловдив, политиците са най-много

viber icon

След като бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов обяви пред „Марица“, че се отказва от надпреварата за омбудсман на града, в битката за поста ще участват осем кандидати. Това стана ясно след като днес в 17 ч. изтече срокът за подаване на документи.

Повечето претенденти за обществен посредник са добре познати от политиката, но има и двама преподаватели.

За фаворит отсега се спряга Савина Петкова, която е бивш председател на Общинския съвет в Пловдив от листата на Реформаторския блок при управлението на кмета Иван Тотев. Тя е юрист,  6 години е била адвокат на свободна практика, а след това 12 години работеше в Община Пловдив. , през по-голямата част като главен юрисконсулт. На този пост беше привлечена от бившия градоначалник Славчо Атанасов.

Настоящият омбудсман Борислав Стаматов също е подал документи. Той от 5 години е временно изпълняващ длъжността, след като не успя да събере нужните две трети от гласовете в ОбС за титуляр. Преди да стане обществен посредник той бе зам.-кмет на район „Централен”.

Действащ обмудсман е и доц. д-р Христо Паунов, но на Пловдивския университет.  Той е експерт по конституционно право, преподава в „Публичноправни науки“ към Юридическия факултет.  Ръководител е на магистърска програма „Публична администрация“.  Паунов е член на Националния съвет на Българския Червен кръст. Има и две издадени книги -   „Ревизия на Конституцията на Република България“ и „Държавни символи“.

Настоящият общински съветник Георги Величков от „Ние,гражданите” подаде документи далеч преди крайния срок. Той е бивш футболист, като е защитавал цветовете на Локомотив Пловдив,  в момента развива частен бизнес.

За поста на омбудсман ще се бори  Лариса Кътова, която дълги години бе зам.-кмет на район „Северен”, като бе назначена от Ральо Ралев. Кътова обаче бе уволнена от новия кмет на района Стоян Алексиев, като двамата си размениха обвинения за корупционни практики.

Със скандал е забъркана и Сузана Николова, позната като една от водещите фигури на ГЕРБ преди десетина години, когато бе и зам.-председател на местния парламент. Срещу нея преди години се е водило дело за имотна измама за 50 бона, по което беше оправдана. През 2011 г. неизвестни злосторници подпалиха автомобила й „Лексус”. По-късно Николова премина в партията на Веселин Марешки , а на последните избори вече беше в коалицията на Мая Манолова „Изправи се! Мутри вън!."

Философът Ангел Грънчаров, който е учител в ПГ по електроника и електротехника, е седмият претендент.  Снежана Стоянова е последният  кандидат за поста.

Утре комисията към Общинския съвет ще се събере, за да разгледа кандидатурите. Те ще проверят дали документите на кандидатите са редовни и ще решат кои да минат в следващия кръг. Комисията е в състав Ангел Славов, Добромира Тошева, Румяна Толова, Таня Георгиева, Евелин Парасков, Стефан Послийски, Стефан Аксиев. 

Препитването на кандидатите е на 27 септември, когато те трябва да представят и концепция за развитието на институцията. След това следва класиране, което ще се предложи Общинския съвет. 34 гласа са необходими, за да бъде избран обществен посредник.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

??????????????

??????????????

21.09.2021 | 08:47

как се прави нов бардак с тези стари к.ур.ви?!?! абе колко значими хора има в тоя град те пак ще ми се бутат стари па.чаври...

Отговори
3 0
оня

оня

20.09.2021 | 22:25

ИЗЧЕСВАЙТЕ ! ПОЛИТИЧЕСКИ .РВИ НЕ ВИ ИСКАМЕ . Партий ,не ни интересуват.

Отговори
3 3
Д-Р ТОДОР СТАНЕВ

Д-Р ТОДОР СТАНЕВ

20.09.2021 | 20:18

ПЛЯВА!САМО ПЛЯВА! И КАК ГО МИСЛИХТЕ АТАНАСОВ ДА Е В ТАЗИ КОМПАНИЯ.ТУК НИВАТА СА РАЗЛИЧНИ.ВСЕ ЕДНО ФЕРАРИ ДА УЧАСТВА В СЪСТЕЗАНИЕ С МОСКВИЧИ. НЯКОИ СА СИ ЗАГУБИЛИ УМА.ЕХ МЕЧТИ,МЕЧТИ.НА НЕЩАСТНИЦИ.

Отговори
7 4
полк. Ставрев

полк. Ставрев

20.09.2021 | 20:35

Бъдете спокоен, докторе. Искаха да използват компютър за пишеща машина, но не им стана играта. Поредната провокация, нищо повече.

Отговори
5 2
Пенчев

Пенчев

20.09.2021 | 20:10

Жалко, Славчо наистина е най-подходящият човек за подобна работа, защото е интелигентен и човечен, на една нога е с хората, разбира ги и им съчувства. И винаги прави всичко възможно да помогне. Това поне го е доказал през годините, още от кметуването в Тракия. Нашето момче, така му викаха тракийци. Но от друга страна да си омбудсман в България не е силна позиция. Тази длъжност е без особени правомощия. Капацитетът на Славчо е хиляди пъти по-голям.

Отговори
12 6
Смях в залата

Смях в залата

20.09.2021 | 20:06

Кой изобщо помисли ,че Славчо Атанасов ще се кандидатира за тази пост ,от които нищо не зависи.Той е политик от друго ниво.И вие ТРОЛЧЕТА си помислихте за тая глупост от една статия на марица в стил разлайване на кучетата.Елементарни мозъчета в стил асперинче с една гънчица.

Отговори
6 7
Невъзпитан

Невъзпитан

20.09.2021 | 20:04

Щом и онзи перушан Грънчаров,пишман водещ в ПОТната телевизия е сред кандидатите...

Отговори
9 0
Пепа

Пепа

20.09.2021 | 19:34

Савина Петкова е възможно най-лошият избор. Предаде Здравко само седмица след като благодарение на него стана общински съветник и отиде да размахва опашка пред Тотев. Долна интригантка.

Отговори
8 5
Здравко 3 пъти предаде ГЕРБ

Здравко 3 пъти предаде ГЕРБ

20.09.2021 | 20:45

Пепи защо не питаш Гергов с кои гласове Здравко се величаеше.

Отговори
5 4
Да питам

Да питам

20.09.2021 | 19:28

Защо модераторите спряха да дават възможност да се коментира Славчо и даже изтриха всички коментари . За Славчо може само като за умрелите* или хубаво или нищо.

Отговори
2 7
Реалист

Реалист

20.09.2021 | 19:57

Славчо е мъдър човек. Той много добре знаете какви прави.Какво искате ?Да се остави да зависи от тези негодници в общинския съвет дето ги е бил по три -четири пъти на избори

Отговори
7 6
Аз да ти отговоря

Аз да ти отговоря

20.09.2021 | 20:06

Много ви се иска на герберастката пасмина Славчо да умре, ама нали виждате какво става. Човекът е излязъл от политиката вече една година, но и една статия да се публикува с неговото име веднага настава суматоха. Това означава, че този политик е по-жив отвсякога и веднага предизвиква нужната реакция. За разлика от политическите трупове на герб, които плуват вече по марица с коремите нагоре. Това е положението, драги. Славчо е кметът на народа, колкото и да го плюете и да го мразите затова, че хората го обичат и подкрепят.

Отговори
11 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?