Японка преподавала уроци по пиано, за да качи Еверест

Юнко Табей е първата жена, покорила най-високия връх на земята

Колко му е да изкачиш Еверест днес? Пикел, издръжливост и много, ама много пари. Ако имаш средства, със сигурност ще се намери някой шерп да те издърпа до върха. Но е имало времена, в които да изкачиш Еверест никак не е било лесна работа. Мнозина са погубили живота си, за да се изкачат, а само най-смелите са тръгвали. През 1975 година най-безстрашната жена също извършва този подвиг  -  Юнко Табей.

Родена е през 1939 година в Япония. Била една от петте дъщери в семейство, живеещо в северната част на Страната на изгряващото слънце. Докато била малка, смятали, че е слабо и хилаво дете. Когато била на десет години, отишла на училищна екскурзия на връх Насу. Била грабната. Можела да се разхожда, колкото си иска, без да се чувства като на състезание. Красотата на планината я съблазнила и й допаднала идеята за спорт, в който сам определяш темпото.

Юнко започнала да се занимава сериозно с покоряване на планини, след като завършила университета, където учела английска литература. През 1969 година направила изцяло женски клуб по катерене. Станала ненаситна катерачка. Със съпруга си изкачили всички най-високи планини в Япония. Когато разбрала, че японски вестник и телевизионна компания търсят жени, за да организират експедиция до Еверест, не си губила времето, а веднага се записала. Била на 32 години и тъкмо родила дъщеря си, когато започнали тренировките. Освен това трябвало да събере 5 хиляди долара, за да покрие разходите си. Започнала да преподава уроци по пиано. Минали три години, докато всички жени бъдат подготвени за условията на японските планини, преди да предприемат първата изцяло женска експедиция до Еверест.

През 1975 година екипът пристигнал в Катманду и наел деветима местни души за водачи. Една нощ страховита лавина минала през лагера. Юнко обиколила, за да се увери, че всички в екипа са живи и здрави. След случилото се била още по-решена, че трябва да качи върха. Пострадалият екип със зъби и нокти поел натам: на моменти дори влачейки се на ръце и колене. През май кракът на Юнко стъпил на най-високия връх на Земята. Казва, че нямала много време да мисли как е стигнала дотам, тъй като съзнанието й било заето с мъчителното и опасно слизане надолу. Чак когато слязла от планината, Юнко осъзнала значението на това, което направила. Когато попитали Юнко кой е бил най-важният инструмент за покоряването на Еверест, тя отвърнала: Техниката и способностите не те водят към върха. Волята е най-важна. Тя не може да се купи с пари или да ти се даде  -  ражда се в сърцето ти.

Юнко получила поздравителна телеграма от японския премиер. В нейна чест бил организиран парад на победата в Катманду. Кралят на Непал лично се срещнал с нея, за да я поздрави. Когато се върнали в Япония, още на летището хиляди радостни хора се събрали да посрещнат екипа. Целият свят обърнал взор към този 145-сантиметров гигант.

На 53 Юнко вече била изкачила 69 масива, включително и най-високите планини на седемте континента. На 70 години се катери по-малко. Все още покорява по 3 или 4 планини на година и е решена да качи най-високия връх на всяка страна. Когато се замислиш над най-важната реплика на Юнко за Еверест: „Не мога да разбера защо мъжете вдигат толкова много шум за Еверест  -  това е просто планина", ти става ясно, че тя може да постигне всяка цел, която си постави.

МАЛКО ФАКТИ

На 29 май 1953 г. Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей покоряват върха и забиват 4 флага  -  индийски, непалски, на ООН и английски; ръководител на експедицията е Джон Хънт, англичанин. Най-възрастна катерачка е 64-годишната японка Тамае Ватанабе. Най-младата е Дики Долма от Индия, на 19 години. Най-старият мъж е Юширо Миура, на 70 години, от Япония, а най-младият  -  Темба Чери от Непал, на 15 години. Първото зимно изкачване е на Лешек Чихи и Кшиштоф Виелицки от Полша през 1980 г. Първият полет с параплан е на французина Жан Марк Буавен през 1988 г. през 2001 г. Сънародникът му Марко Зифреди се спуска със сноуборд.

Българи, изкачили върха:

* 1984  -  Христо Проданов; (13-ият човек в света без кислород)

* 1997 г.  -  Дойчин Василев

* 2004  -  Петко Тотев; Христо Христов (недоказано), Дойчин Боянов и Николай Петков

* 2009 г.  -  Камен Колчев и Петя Колчева, която е първата българка, покорила върха на света  

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?