2374

Пуснаха обществена поръчка за електронно таксуване в градския транспорт

Ново електронно таксуване в градския транспорт ще въвежда община Пловдив, след като избере изпълнител на обществена поръчка за надграждането и модернизация на системата, която неуспешно беше внедрена преди години в града. 

Обществената поръчка се казва „Надграждане, модернизация и поддръжка на система за управление на градския транспорт и услуги по организиране, администриране и контрол на  продажби на обществени услуги за градска мобилност”.

Изпълнителят следва да надгради и модернизира съществуващата система за управление на градския транспорт чрез доставка и монтаж на оборудване и софтуер, които да обезпечат ефективно функциониране на системата. Предвижда се доставка и монтаж на портативни ръчни четящи устройства за контрол на пътниците и  контрол  за заплащането на такси в синя зона и на общински паркинги. Избраната фирма трябва да предложи модули за управление на служебни абонаменти, за поставяне на скоби при неправилно паркиране, за продажба на талони. Обществената поръчка включва също така надграждане на Система за автоматично определяне на местоположението на превозните средства.

Прогнозната стойност е 12 млн. лева без ДДС, а оферти се приемат до 21 октомври. Целта на новото електронно управление на градския транспорт е пътниците да могат да се таксуват с дебитни и кредитни карти с мобилно приложение. Системата включва също така таксуването в Синя зона и информация за паркирането.

Според зам.-кмета Тодор Чонов в началото на следващата година електронната система може да бъде въведена. Това ще стане, ако няма обжалване на търга.

За предишната електронна система, която трябваше да бъде въведена през февруари 2016 г., община Пловдив плати на испанската фирма "Индра" близо 20 млн. лева. В автобусите обаче и до днес пътниците се обслужват от кондуктори, а често билетчета късат шофьорите.

Градската администрация положи доста усилия да съживи електронната система, но без резултат. Машините за продажба на билети и карти не работят, монетните автомати в автобусите не действат. В повечето рейсове няма електронно оповестяване на спирките. Единствено информационните табели на спирките съобщават времето на пристигане на автобуси, но не на всички. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Мимето

Мимето

20.09.2022 | 19:34

Честито на печелившите! Пак гласувайте за тези нагледци! Ми не е виновен тоя, който яде баницата.... Ние сме виновни че ги избираме!

Отговори
4 0
Ченгето

Ченгето

20.09.2022 | 17:10

Абе полицията!Вместо да гоните кокошкарите по баирите завъртете се в града и вижте как искат да откраднат още 12милиона от електронното такдуване за коеъо дадоха преди 10години 20милиона и то не заработи!

Отговори
4 0
Безсрамници

Безсрамници

20.09.2022 | 13:47

ТЕЗИ,действително нямат срам!Но така е,когато никой не им търси сметка и им позволява да крадат безугледно!

Отговори
8 0
Юлиус Фучек

Юлиус Фучек

20.09.2022 | 13:25

Хора,бдете!Готвят се пак да Ви ограбят!Съсипаха тролеите умишлено за да нямат конкуренция техните спонсори от автобусните фирми!Унищожиха най екологичния и евтин транспорт и след две години ще оставят града изобщо без градски транспорт!Защо бе,не уважаеми и барливи ,мошеници?За това ли са Ви избрали хората!

Отговори
10 0
пътник

пътник

20.09.2022 | 13:25

Неприятен ежедневен факт има в градски транспорт - Пловдив! Пътниците все по често връщат билетите си на шофьорите. Същото е положението и в автобусите в които има кондуктор. Криворазбраната "добрина" носи стотици левове загуба на превозвачите и общината ежедневно. Преминаване към напълно електронно таксуване и пътуване с карти може да реши проблема. В Европа е изключение подаване на банкноти или монети към шофьора за билет. В Англия само туристи, които не са запознати с местните начини на таксуване купуват билет от водача. В Европа шофьорите са отделени в кабинки на които има прорез, ако се наложи пътник да купи билет. Време е вече в България да се въведе правило : пътниците да се качват само през предната врата. В Европа е така! Проблем са и автобусите тип "ЩЪРКЕЛ", които все още се движат в Пловдив. Тези малки автобуси са подигравка ! Никакво качество на услуга не може да се коментира с тях. Отделно прави впечатление масово мръсотията във всички автобуси на всички превозвачи!!! Превозвачите си затварят очите за порочната практика и мръсотия и реват само за още пари от държавата. САМО МАСОВО ЕЛЕКТРОННО ТАКСУВАНЕ Е РЕШЕНИЕ. Без значение колко ще струва още!

Отговори
7 1
Нагъл,по-нагълИТ,най-нагъл ЗД!

Нагъл,по-нагълИТ,най-нагъл ЗД!

20.09.2022 | 13:19

Срам нямат трзи брутални крадци!Откраднаха 20мил.,сега искат още 12мил да откраднат!Щели да надграждат?Нищото може ли да се надгражда?Пак 1година преди изборите и пак се готеят за брутален грабеж!Къде с тук прокуратурата,ДАНС,КПКОНПИ,МВр?Пак ли ще проспите опита за този брутален грабеж?

Отговори
9 0
Реалист

Реалист

20.09.2022 | 13:16

Вие не разбрахте ли че система никога няма да тръгне докато е транспорта и час и в пловдив няма да заработи никога електронна система за таксуване защото като се държи към нап нали се сещате какво става всичко излиза най-яко и няма да има пари затова ти за здравко или другите около тях и транспорта в пловдив хич го няма ама хич хич никакъв градски транспорт няма а за какво ще се дава тези милиони повторно не знам а парите 20 милиона къде отидоха защо не садят кметът който ги открадна бившия кмет тотев прибрах си паричките човекът 20 милиона татко девчане да духа супата и да плащат скъпи данъци и от ден на ден се вдигат и данъците за да има да плащате на тези частни превозвачи а превозвачите да плащат на вас жива тиражба а ти ми говорим за транспорта електротранспорта то ти помисли много унищожи просто умишлено и сега откраднаха тролейбусната мрежа къде е тази тролейбусна мрежа някой може ли да каже пловдивчани трябва да знаят къде е тази тролейбусна мрежа защото тя е на полипчани а не на някой си не на тотев

Отговори
7 1
Хайде сега и Зико да се облажи

Хайде сега и Зико да се облажи

20.09.2022 | 13:11

Пак нищо няма да има като екстра в градския транспорт в Пловдив. Докато тези ПРОДАЖНИЦИ И ИДИОТИ са на власт-все ще е така. Мамин Ваньо погълна, колкото можа, сета е ред на следващия!!! Дааа, гласувайте пак за ГЕРБ-ГРОБ!!!

Отговори
9 1
Гербаджиите пак ще откраднат милионите от нашите данъци

Гербаджиите пак ще откраднат милионите от нашите данъци

20.09.2022 | 12:14

Лъжци и крадци това са гербаджийската оправа на пловдив. И пак гласувайте за крадците.

Отговори
15 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?