Пускат шестия паяк и търсят празни места за коли

Пет паяка сноват денонощно из улиците на Пловдив и вдигат неправилно паркираните коли. Шеста машина ще бъде пусната до няколко дни, оповести вчера изпълнителният директор на „Общинска охрана" Тодор Торлаков. Над 25 000 недисциплинирани шофьори са глобени от началото на тази година. На наказателния паркинг с паяк са закарани 7468 коли, а собствениците на други 17 976 автомобила са се успели да спасят возилата си в движението. За репатрирането санкцията е 30 лева. Ако успееш да освободиш закопчаната кола преди паякът да потегли, плащаш половин глоба - 15 лева.  Близо половин милион лева са приходите от масовите „арести" до края на октомври. Според данните на „Общинска охрана"  броят на репатрираните автомобили е увеличен с една трета в сравнение с миналата година. Неплатените глоби вече се събират от частните съдия - изпълнители, предупреди директорът.

Работна група от общинари търси междувременно свободни общински места за паркинги. Не може само да налагаме репресивни мерки, да лепим стикери и да не предлагаме на шофьорите алтернатива, призна за сериозен пропуск в управлението Тодор Торлаков. На 6 ноември комисията ще има визия колко места могат да се обособят в открити паркинги, кои ще бъдат платени и кои ще се ползват без пари и какво ще правим със синя зона, каза Торлаков. По негова информация на всеки 1000 жители в Пловдив се падат по 500 коли и градът буквално се задъхва, включително и в крайните квартали.

В общината се умува за спиране на движението не само в „Капана", както „Марица" завчера писа, но и в Стария град. И в двата квартала в момента цари пълен хаос. Право да паркират ще имат живущите, а за зареждането на търговските обекти трябва да се въведе график. Ненормално е бусове да задръстват тесните улици, обикаляйки по всяко време с по две - три щайги хляб или кисело мляко, категоричен е Торлаков. Според него живущите в двата квартала също трябва да имат ограничения при паркиране - за по една кола на домакинство.

Тридесет каруци са задържани на наказателния паркинг и си стоят там повече от месец. Собствениците не ги искат, защото трябва да платят солени глоби. Каруцарите предпочитат вече други возила за превоз на отпадъци - колела с големи кошове и стари лади и жигули, разказа Торлаков. За тях няма забрана в Наредба No2, както за талигите.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?