1553

Пускат архитектурен конкурс за река Марица

В коритото може да се вкарат велоалеи и пешеходни зони

Нов архитектурен конкурс ще обяви Община Пловдив за визията на река Марица в границите на града. Идеята е на кмета Костадин Димитров, чийто екип вече стартира две подобни инициативи „Трезор за идеи” и „Трезор за умове”. Първият конкурс даде впечатляващи резултати - 42 предложения от 16 държави за какво да се ползва бившата сграда на БНБ, като най-доброто ще послужи при проектиране и преустройство. „Трезор за умове” пък събира идеи за новите сгради на три училища.


„Целта на архитектурен конкурс за Марица е да имаме повече мнения за бъдещето на уникалната даденост на Пловдив - реката, която да стане привлекателно място за отдих и развлечение. По света и особено в Европа има много примери, но ние искаме да знаем какви са вижданията на наши и външни експерти и тогава да решаваме”, коментира за „Марица” Костадин Димитров.


„Трезор за Марица” ще бъде обявен, след като се избистрят условията на конкурса, както и названието му. От архитекти се иска да разсъждават дали реката да бъде вкарана в едно бетонно русло като Сена в Париж и Шпрее в Берлин, или е възможно речното корито да се социализира, като се обособят пешеходни зони и се прокара велоалея. "Но и при двата варианта трябва да има живот на крайбрежните алеи - спортни и детски площадки, пейки, заведения, изградени от леки и ниски конструкции, без да пречат на околната среда. Реката да бъде обърната към хората, а не да я загърбваме", разсъждава кметът.

Преди да се предприемат каквито и да било действия за новата визия, речното корито ще се изчисти. Първият участък от северната страна между Железния мост и моста на бул. „Васил Априлов” вече не прилича на джунгла. Сечта временно е спряна, докато се провери документацията и се маркират дърветата в следващия участък, каза Костадин Димитров.


Снимки от Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 4 оценки
5/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
Nedelcho Nikolov

Nedelcho Nikolov

23.05.2024 | 21:22

Направете го както на времето да има водни ресторанти , корабче от до и т.н няма да го измисля аз такаче отворете архивите

Отговори
0 0
Бесен пловдивчанин

Бесен пловдивчанин

20.05.2024 | 16:02

Поредната лудост!Кметът да не се занимава с щуротии,а да намери пари да изчисти реката.В коритото и не трябва да остане никакво храстче дори,това е едно опасно за града и хората водно стихиище,което в това си състояние рано или късно ще предизвика огромен катаклизм!Реката трябва да блесне,както е по цял свят!

Отговори
1 1
ПРИРОДА!!!

ПРИРОДА!!!

20.05.2024 | 14:41

А С ФЛОРАТА И ФАУНАТА КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ, ПОМИСЛИТЕ ЗА ЖИВОТИНКИТЕ!

Отговори
4 1
елма

елма

20.05.2024 | 10:39

И преди имаше един архитектурен проект до Водната палата. Какво стана с него - имаше заведение и корабче? Все пари хвърлени на вятъра! Спрете се вече! Оправете улиците, пък после ще му мислим и за реката! Софийската фирма, която е определена да чисти р. Марица, къде избяга? Цял месец вече не се е мяркала!

Отговори
10 1
Арх

Арх

20.05.2024 | 10:18

И като придойде голямата вода, ето ти повод за обществена поръчка за възстановяване на разрушеното.

Отговори
11 1
Хмм

Хмм

20.05.2024 | 10:12

Само това ли? А къщи и блокове в Марица как така няма

Отговори
9 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?