71

Публично представят новата визия на бившето кино "Космос"

Публично обсъждане на инвестиционния проект на реконструкцията и преустройството на кино "Космос" организира Община Пловдив. Презентацията на новата визия на бившето кино на ул. "Гладстон" 48 ще се проведе на 27 октомври 2022 г., в четвъртък, от 17.30 часа в Голяма конферентна зала на Дома на културата „Борис Христов“. Администрацията кани граждани да се включат в обсъждането с мнения и предложения.

Проектът ще бъде представен от екипа на  фирма „Тектоника-Б“ ООД Пловдив, в който участват арх. Димитър Балджиев, арх. Елена Балджиева, арх. Инес Янкова. Разработката е направена в изпълнение на обществената поръчка с предмет „Изготвяне на технически проект и упражняване на авторски надзор по време на строителството на обекта  „Ремонт на сграда на кино „Космос“.

Предназначението на сградата, която престоява под ключ от началото на 90-те години, е за  арт Център със зала и пространства за занимания предимно на младежи.  Старата кино зала, проектирана навремето като амфитеатър за над 800 зрители, е преустроена. Екипът е подготвил за нуждите на събитието и визуализация – 9 табла и макет, които ще бъдат  на разположение в залата. В залата ще може да се прожектира и кино, каза арх. Димитър Балджиев, като обеща всички подробности на презентацията в четвъртък.

В общественото обсъждане на проекта на кино „Космос“ ще участват кметът Здравко Димитров, неговият заместник по култура Пламен Панов и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Преди време имаше идея сградата да се адаптира за многоетажен паркинг, но пловдивчани се вдигнаха на протест и настояха да се запази за културни събития. Група архитекти бяха направили опит да превърнат фоайето на киното в изложбена зала, а по-късно район "Централен" организира генерално почистване на помещенията. Тонове боклук, включително и изгнилите седалки, бяха изкарани от залата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Дии

Дии

25.10.2022 | 23:53

Пак крадене на пари. После 2 милиона годишно за издръжка и никакви събития или мероприятия. И защо не го наричат това кино с истинското му име Комсомол? Срам ли ги е?

Отговори
0 1
davidof

davidof

25.10.2022 | 20:36

бърза и надеждна оферта за заем без разходи Аз съм частен кредитор, който предлага много изгодни и лесно достъпни кредитни услуги. Предлагам заеми при лихвен процент от 2,5% годишно от 10 000 евро до 800 000 евро с изплащане от 1 година до 25 години. Свържете се с нас за повече информация. Имейл: [email protected]

Отговори
0 2
Арх.

Арх.

25.10.2022 | 18:05

Чудесно, но за кой го ремонтират това кино? Интелигенцията в Пловдив отдавна изчезна .... огледайте се Пловдив се напълни с диви селяни.

Отговори
7 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?