Следвайте ни

23 мъже, две дами и куче в Отряда на мечтите

ПСС-Пловдив на 70 години

viber icon

Планинското спасяване е религия. За да си планински спасител, е нужно да обичаш планината, да си готов във всеки момента да тръгнеш да спасяваш хора, изпаднали в беда, казва шефът на пловдивския отряд Георги Стамов, за когото ПСС е мисия от 32 години.

Само за последните 23 години ПСС-Пловдив е провела 237 акции в цялата страна.

С трите си кучета пловдивски спасители са участвали в спасителни акции след земетресенията в Армения през 1988 г., в Турция през 1999 г., както и  след наводненията у нас в Бисер, Иваново, Аспарухово. 

Планинската спасителна служба в Пловдив наскоро отбеляза 70-годишен юбилей.

Пловдивският отряд, един от най-големите в страната, наскоро отбеляза 70-годишен юбилей. В момента в екипа има 23 мъже и две дами, активът им е 237 акции за последните 23 г. 

Пловдивчани участват предимно в акции в Родопите, Средна гора, Стара планина -Централен Балкан. Викат ги, когато се налага да се включи хеликоптер от авиоотряд 24 в Крумово.

В пловдивския отряд има две дами, и двете отдадени на каузата. Кремена Балабанова е в отряда от 10 г. От 25 г. е активен планинар.

Мария Стругарева е ново попълнение в пловдивския отряд с впечатляващ опит във високи планини - в Кавказ, Алпите. Тя е фелдшер в Спешна помощ и медицинските <210> познания са много важни по време на акция. 

За Кремена и Мария не е проблем да тръгнат в 3 през нощта, дори навън да е минус 15, за да помогнат на човек в беда. Чувстват се част от сработения екип, в акциите са редом до колегите си мъже. Горди са, че са част от отряда на мечтите, както наричат пловдивския отряд - така пише на пикела на отряда.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?