Следвайте ни

Психологът в Онкото Елена Атанасова: Изкуството лекува

viber icon

50 картини на млади творци от Художествената гимназия внасят уют във фоайетата на КОЦ-Пловдив и стаите на пациентите   

Петдесет картини на млади творци от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” ще бъдат поставени в болничните стаи и фоайетата на двете бази на Комплексния онкологичен център /КОЦ/ в Пловдив.

Инициaтивата  е на психолога на онкоцентъра Елена Атанасова. Осъществена е със съдействието на фондация „Грижа за живот – България”. Тя е учредена в Пловдив от млада жена, преминала през всички изпитания на онкологичното заболяване и лечението. Каузата и е заедно със свои съмишленички да помагат на всички, които се срещат с коварната болест. 

Идеята за изложбата е приета безусловно от директора на гимназията Светлозар Чавдаров и младите художници. Подкрепена е от ръководството на КОЦ – Пловдив и неговия управител д-р Парашкев Цветков. 

Управителят управител д-р Парашкев Цветков

„Психоемоционалното състояние на пациентите има много важно значение в комплексното лечение. За дправянето с болестта освен медицинската част е необходимо пациентите да получават и психосоциална подкрепа. КОЦ – Пловдив е „пионер” в общуването с пациентите в болнична среда. Много често нашите болни споделят, че не само заболяването, но и болничната обстановка действа потискащо” , обясни Елена Атанасова, психолог с 11-годишен стаж в работата с онкологично болни хора. Така, след разговор с пациентите, у нея се е родила идеята да се създаде повече уют и акценти, които да накарат болните да се почувстват по-добре по време на болничния си престой. Като психолог тя смята, че няма по-голяма сила от тази на изкуството. 

„Пловдивчани са специални хора. Упорити и понякога гневливи, но винаги се сплотяваме и подкрепяме за големите каузи. Затова, вероятно, точно от Пловдив тръгва фондация „Грижа за живот”. Тя е основана от млада жена, влюбена в живота, преминала през много изпитания, преосмислила ценностите в живота и която иска да помогне”, каза още Атанасова.  Възхитена е от разбирането, което е проявил директорът на Художествената гимназия Светлозар Чавдаров, преподавателите и младите творци. Всички заедно работили за побора на сюжети, които да внесат уют и още човещина сред екипа и пациентите на лечебното заведение. 

„Тези млади хора са наши деца, децата на Пловдив, които сътвориха едно малко чудо, за да помогнат“, коментира психологът на КОЦ – Пловдив Елена Атанасова. 

На 24 юли /петък/ от 11 часа във Втора база на Комплексния онкологичен център ще има импровизиран ден на отворените врати, в който журналисти ще могат да разгледат картините на младите творци. Достъпът до фоайетата ще е според разпоредения от здравния министър ред във връзка с пандемията от COVID-19, носенето на маски е задължително. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пациент

Пациент

21.07.2020 | 17:00

Психологът по-добре да вземе да работи с пациентите, а не да се занимава с украсяването на коридорите. Всеки, който е стъпвал в КОЦ ще ме разбере.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?